Nicoleta Rotaru este o tânără profesoară la LT „Mihai Eminescu”, instituție care are cel mai mare număr de elevi din municipiul Ungheni, dar și din raion. Aceasta predă discipolilor dragostea de cuvânt, dragostea pentru limba română. Nicoleta nu se limitează doar la orele de studiu prevăzute în curricula școlară. Ea a fondat o trupă de teatru și un cenaclu literar. Aici elevii au oportunitatea să-și dezvolte aptitudinile de scriere a unui text, mai exact poezie, dar și cele de comunicare, de a susține un discurs în public, de a memora etc.
Ca să dezvăluie mai mult despre ea, despre pasiunea ei pentru poezie și teatru aceasta a fost invitată la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” în cadrul serviciului „Oamenii de lângă noi”.
Nicoleta s-a născut și a crescut în orașul Ungheni. Studiile primare, gimnaziale și liceale și le face în orașul de pe malul Prutului. Cele universitare – la Iași. Mai exact, tânăra studiază literele la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Decide să revină la Ungheni și se angajează profesoară de limbă și literatură romană la LT „Mihai Eminescu”. Ea spune că asta și-a dorit să facă dintotdeauna – să transmită dragostea pentru carte, pentru cuvânt. Metodele pe care le-a ales sunt dintre cele mai creative. „Munca de profesor și anume cea de limbă și literatură română, este ceea ce mi-am dorit. Încerc să transmit elevilor mei dragostea de cuvântul scris și rostit un pic diferit, prin metoda jocului și a spiritului creativ. Am constituit cercul literar „Ars poetica”, în cadrul căruia am lansat jurnalul literar „Poemele sufletului”, deoarece și eu fiind îndrăgostită de poezie sunt membră a Cenaclului literar-artistic „Suflet de poet” de pe lângă Casa Limbii Române din municipiul Ungheni. Scriu versuri, deși mai târziu mi-a venit această pasiune, iar versurile mele sunt înserate în antologia „Ungheni – leagănul fericirii”.
Pentru a da posibilitate elevilor să-și dezvolte creativitatea dânsa a fondat și un cerc de teatru „Ginta latină”, cu care a participat la nivel de republică cu prezentări de spectacole, de unde s-au ales și cu locuri premiante.
Întrebată fiind ce îi mai place să creeze, ce pasiuni mai are, Nicoleta a răspuns că produsul cel mai important pentru ea este educarea discipolilor săi, formarea lor ca oameni și dacă ar fi să aleagă o altă profesie, tot pedagog s-ar face.
În cadrul activității invitata a citit publicului din poeziile sale, dedicate în special mamelor, lucru de altfel făcut și de elevele sale, iar unul din ei a interpretat la chitară o melodie pe versurile Nicoletei Rotaru.
În opinia invitatei serviciului „Oamenii de lângă noi” cartea și lectura vor salva lumea, pentru că ei sunt pilonii de bază în formarea personalității, deoarece un om cultivat este unul înțelept, rațional și generator de lucruri și fapte frumoase.