În data de 2 iunie, studenții de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași au susținut un recital de nai, fiind acompaniați la pian de către profesoara universitară Aurelia Bufteac-Simion. Aceștia sunt discipolii profesorului, maestrului în artă, Ion Negură, originar din raionul Nisporeni.
Deși sunt încă studenți, soliștii care au susținut recitalul au reușit să cucerească publicul prezent în sala mică a Palatului de Cultură Ungheni.
Evenimentul a început cu interpretarea unei scurte secvențe din întregul recital al celor trei naiști: Cezar Bordian (student, anul II), Adriana Babin (studentă, anul III) și Radu Marius Moroșanu (master, anul II). Muzicienii au fost acompaniați la pian de către Aurelia Bufteac-Simion, profesoară universitară la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. În continuare, fiecare dintre studenți au prezentat publicului mai multe compoziții muzicale interpretate la nai.
Evenimentul a fost moderat de către Tereza Cazac, directoarea Școlii de Muzică Ungheni, care a declarat următoarele: „Maestrul Ion Negură este un artist care merită toate aplauzele, este un model pentru noi ca profesori și pentru voi – tânăra generație”.
La recital a fost prezent și profesorul, maestru în artă Ion Negură, care este renumit în întreaga lume pentru meritele pe care le are în domeniul muzicii, mai ales pentru faptul că este primul muzician din Republica Moldova care a primit diplomă ce atestă cunoștințele în legătură cu naiul. Ion Negură are discipoli originari din România, Elveția, Germania, America și Coreea de Sud. Acesta este profesorul celei mai bune clase de nai din lume, care se află în Republica Moldova.
La rândul său, publicul prezent în sală a fost fascinat de recitalul tinerilor artiști, iar aplauzele nu au contenit să răsune. Despre importanța muzicii clasice ne-a vorbit Maria Șișcanu, una dintre persoanele aflate în sală: „Consider că este foarte important ca oamenii să asculte muzica clasică. Aceasta este, în primul rând, o muncă enormă, ce necesită timp, talent și dedicație. De aceea sunt astăzi aici. Iar acești studenți care au venit azi la noi în oraș sunt foarte talentați și ei chiar merită să fie ascultați și apreciați”. Printre spectatori se aflau și elevi de la Școala de Muzică Ungheni, unul dintre ei a declarat pentru „Unghiul” că recitalul pe care l-a audiat îl determină să înceapă a studia și naiul: „Eu sunt viitor pianist, dar mi-a plăcut foarte mult cum au cântat artiștii de azi. Poate o să încep a învăța să cânt și eu la nai. Este pur și simplu uimitor ce spectacol poți face cu acest instrument micuț”.
La finalul evenimentului naiștii au fost premiați, iar maestrul Ion Negură împreună cu profesoara universitară Aurelia Bufteac-Simion au primit în dar cartea-album „Ungheni – amprenta vie a frumuseții”.