Comisia Europeană oferă claritate în cazul modificărilor legislative recente prin care Guvernul a redus accizele la produsele din tutun încălzit. Apărând de facto interesele unui gigant din industria tutunului, Guvernul a adus argumente false precum că astfel Republica Moldova se aliniază „practicilor UE”, încercând astfel să convingă opinia publică că favorizarea industriei tutunului este o cerință a Uniunii Europene.
Un răspuns al Directoratului General pentru Taxe și Uniune Vamală (DG TAXUD) al Comisiei Europene oferit Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate clarifică faptul că nu există la nivelul UE nicio lege care să oblige statele membre sau cele în proces de negociere pentru aderare să aprobe taxe mai mici la produsele din tutun încălzit.
Folosind numele Uniunii Europene în preambulul documentului de politică bugetar fiscală și vamală, pe 8 iulie, Guvernul Recean aproba un document stufos în care s-a strecurat o modificare cel puțin dubioasă – Ministrul Finanțelor propunea ca accizele la produsele din tutun încălzit să fie reduse pentru anii 2025 și 2026, comparativ cu sumele aprobate anul trecut în politica bugetar fiscală și care se regăsesc în Codul Fiscal al Republicii Moldova. Astfel, pentru anul 2025, accizele au fost reduse de la 1,450 lei și 48 bani la 1,384 lei și 55 bani pentru 1.000 de bucăți, respectiv cu 65 de lei și 93 de bani. Pentru anul 2026 micșorarea este și mai mare – de la 1,595 lei și 53 de bani la 1,453 lei și 78 bani, adică minus 141 de lei și 75 de bani pentru 1.000 de bucăți. În pofida numeroaselor argumente oferite de Ministerul Sănătății, Guvernul a aprobat modificarea, iar Ministerului Sănătății i s-a răspuns scurt – Guvernul se aliniază la „practicile UE”.
Întregul material pe https://sanatateinfo.md/News/Item/12146/pe-cine-minte-guvernul-comisia-europeana-ue-nu-obliga-republica-moldova-sau-statele-sale-membre-sa-reduca-accizele-la-produsele-din-tutun-incalzit