Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că formațiunea sa nu-și va da votul pentru Executivul propus de Natalia Gavrilița și consideră ședința Parlamentului în timpul căreia va fi examinat programul de guvernare al premierului desemnat drept o pierdere de timp pe banii cetățenilor. Mai mult, Filip a criticat programul de guvernare propus de Gavrilița pe care-l califică drept neserios, notează IPN.
Președintele PDM, Pavel Filip, se arată nemulțumit de intenția colegilor săi din Parlament de a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat, Natalia Gavrilița, în condițiile în care mai multe fracțiuni parlamentare și-au anunțat intenția de a nu susține acest Guvern.
,,Sunt absolut sigur că mâine va eșua tentativa de învestire a Guvernului Gavrilița și vom avea încă o zi pierdută în Parlament. Fracțiunea PDM nu va vota. Cred că va fi primul Guvern care n-o să ia niciun vot în Parlament. De ce să nu se treacă direct la procedura de vot, fără tot acest show?”, s-a întrebat Pavel Filip în cadrul emisiunii ,,Politica” de la TV8.
Pavel Filip a criticat programul de guvernare propus de Natalia Gavrilița. Potrivit lui, deși sunt indicate mai multe măsuri de sporire a protecției sociale, aceste obiective nu dispun de acoperire financiară.
,,Nu au o abordare serioasă, este un program scris în grabă. Se vede din start că se vine cu un program pe care nu-și doresc să fie votat. Își propun majorarea pensiei minime, dar nu indică sursele financiare. Pe de o parte, se propune cota 0% la profitul reinvestit, pe de altă parte, FMI este categoric împotriva cotei 0% pentru profitul reinvestit”, a declarat Pavel Filip.
Pavel Filip a evitat să spună dacă PDM intenționează să pactizeze cu cineva pentru a crea o majoritate parlamentară, după prima tentativă eșuată de învestire a Guvernului, dar a menționat că exclude o coaliție cu socialiștii și cu deputații platformei ,,Pentru Moldova”.
,,Noi nu vom asigura o majoritate împreună cu PSRM și „Pentru Moldova”. Cea mai bună soluție ar fi fost o coaliție largă PSRM-PDM-PAS-Platforma DA, dar înțeleg că acest lucru nu e posibil pentru că există insistența celor de la PAS pe anticipate”, a mai spus Pavel Filip.
Potrivit legii, dacă eșuează prima tentativă de învestire a unui nou Guvern, președintele țării inițiază consultări cu fracțiunile parlamentare. În lipsa unei majorități formalizate care să propună un candidat la funcția de prim-ministru, șeful statului este cel care-și asumă responsabilitatea desemnării unui nou candidat, sau poate propune repetat același candidat.