PDM cere să nu fie deschise școlile şi vine cu un plan de propuneri, expus şi la şedinţa de sâmbătă, 13 martie, a Consiliului Suprem de Securitate. Președintele PDM, Pavel Filip, afirmă că, după ședință, a rămas cu impresia că situația în Republica Moldova este foarte gravă. Astfel, acesta îndeamnă „să nu fie lăsaţi profesorii să fie carne de tun, să nu permitem politicienilor sa jongleze cu viețile oamenilor”, citează IPN.
„Nu avem un guvern funcțional și până când îl vom avea, PAS și PSRM vor da vina unii pe alții, gândit că astfel vor fugi de responsabilitate. PAS nu vrea să pună un guvern funcțional, crezând că astfel nu poartă răspundere. Pe de altă parte, PSRM-lui îi este convenabil să zică ca nu este la guvernare, dar de fapt controlează acest guvern. Dar la oameni cine se va gândi?”, se întreabă Pavel Filip.
Președintele PDM afirmă că a propus la ședința CSS un plan cu măsuri urgente pentru gestionarea crizei pandemice. Este vorba de lockdown – restricții și reguli clare, implicarea poliției și armatei pentru a asigura respectarea restricțiilor, moratoriu pe alte cheltuieli decât cele esențiale (salarii și pensii) şi ajutoare pentru oameni și business. De asemnea, planul PDM prevede o strategie de vaccinare și o platformă online de programare, creșterea capacității de testare şi implicarea voluntarilor.
„Până când se va lua decizia dacă avem sau nu lockdown, rog autoritățile să țină în continuare școlile închise, cu studii în regim online. Să nu lăsăm ca profesorii noștri (părinți, bunici) să devină carne de tun în timp ce politicienii decid cine e cel mai tare. Nu putem să permitem celor care, printr-un concurs de circumstanțe, au ajuns să ia deciziile în țara asta, să jongleze cu viețile oamenilor în halul acesta. Fac apel încă o dată la cei de la PAS și PSRM: opriți acest ping-pong ridicol de declarații. Asumați-vă responsabilitatea și haideți să găsim soluții, acțiuni, decizii”, a conchis Pavel Filip.
Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a decis reluarea procesului educațional în Republica Moldova începând cu ziua de marţi, 16 martie. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor dispune organizarea procesului de studii în funcție de gradul de alertă atribuit localității şi în baza indicatorului incidenței la 100 mii populație. Ulterior, președintele Maia Sandu a recomandat Guvernului şi Parlamentului instituirea stării de urgenţă pentru două săptămâni, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a cerut Guvernului să detalieze și să prezinte Parlamentului, în termen de trei zile, un set de propuneri pentru gestionarea crizei pandemice.