Ziarul „Unghiul” a fost publicația, care a susținut practicile pozitive de implicare a cetățenilor în dezvoltarea comunităților din care fac parte. De cele mai multe ori acestea sunt activități de voluntariat. Mișcarea de voluntariat din Ungheni ia tot mai mult amploare. Dacă la începutul anilor 2000 noțiunile de voluntariat și voluntar erau mai puțin cunoscute, în prezent nu concepem ca într-o comunitate să nu activeze voluntari. Fie ca aceștia se implică în salubrizarea locurilor publice, fie că ajută la organizarea unor evenimente publice, fie că fac lobby sau orice altă activitate – voluntarii sunt persoanele care ajută necondiționat.
La 5 decembrie în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntariatului, oportunitate prin care se promovează voluntariatul. Noi, echipa „Unghiul”, am discutat cu o tânără voluntară, ea este și ca vârstă tânără, dar și în activitatea de voluntariat.
Deși face de aproape doi ani voluntariat, Patricia Cojocaru, ne spune că datorită implicării sale în activități de voluntariat a reușit să depășească mai multe bariere, care țineau mai mult de felul cum Patricia comunică. Ea susține că de atunci de când a început să facă voluntariat ea și-a dezvoltat anumite aptitudini și abilități, care ulterior o vor ajuta în viață.
— Pe scurt despre tine.
— Mă numesc Patricia Cojocaru, am 15 ani, sunt din satul Zagarancea, localitatea de reședință a comunei cu același nume. Sunt elevă la Gimnaziul Zgarancea, clasa a IX-a.
— Când ai început să faci voluntariat?
— Am începutsă fac voluntariat la vârsta de 14 ani. Era perioada cea mai „fierbinte” a pandemiei, cazuri foarte multe, orele de la școală le făceam în online. De asemenea, și toate evenimentele publice trecuseră în mediul online. Seminare, training-uri – toate se desfășurau pe platforma Zoom sau Google Meets. Iată că atunci doamna Tatiana Gaibu, directoarea gimnaziului, mi-a propus să particip la niște training-uri, care făceau parte din activitățile Programului EVA „Promovarea egalității de gen în Ungheni și Cahul”. Profit de ocazie și îi spun mulțumesc doamnei directoare pentru că a avut inspirația să mă delege la aceste evenimente. Datorită acestui proiect major eu am putut să descopăr voluntariatul și importanța acestuia pentru comunitate.
— A fost un proiect la care ai participat. Ai fi putut să te oprești. De ce totuși ai decis să te implici mai departe în activități de voluntariat?
— Eu îmi doream foarte mult să încerc să realizez ceva nou, ceva diferit de ce eram obișnuită să fac. Oportunitatea de care am vorbit un pic mai devreme mi-a deschis calea spre voluntariat. Mi-am dat seama că mă captivează să dau și să primesc, pentru că tu oferi timp voluntariatului, iar voluntariatul te ajută să te dezvolți pe plan personal.
— Cum ajută voluntariatul la dezvoltarea comunității din care faci parte?
— Voluntariatul ajută în primul rând prin faptul că dă un sentiment de unitate. Un grup de oameni sunt uniți pentru a rezolva o problemă din comunitate. Deci voluntariatul creează relații strânse de parteneriat, prietenie, iar o comunitate unită are mai mari șanse să se dezvolte armonios. Doresc să mai adaug că voluntariatul este foarte benefic pentru tineri. Ei își pot găsi mai ușor locul într-o societate, să fie mai eficienți.
— Cum te ajută pe tine?
— Uneori faptul că te repeți este bine- tu oferi timp voluntariatului, iar voluntariatul te ajută să te dezvolți pe plan personal. Prin urmare, pe mine m-a ajutat prin a mă dezvolta, am depășit niște bariere de comunicare. Acum pot să mă exprim mai liber.
— Spune-ne mai exact care e rolul tău în cadrul organizației.
— Sunt președinte la Consiliul Local al Tinerilor din Zagarancea, care este o echipă dornică de a face schimbări în comunitatea noastră. Mai sunt membră și în Consiliul Raional al Tinerilor din Ungheni.
— Cât timp dedici voluntariatului?
— Jumătate din timpul meu liber îl dedic voluntariatului, pentru că îmi place ceea ce fac, iar când fac ceva o fac din plăcere.
— Din punctul tău de vedere în țara noastră în ce domeniu este nevoie stringentă de voluntari și de ce?
— Eu cred că în orice domeniu este nevoie de voluntariat. Trebuie să ai doar dorința să te implici, să crezi că aportul tău poate schimba lumea. Să ne aducem aminte că Mahatma Gandhia spunea să fim schimbarea pe care o vrem în lume. Așadar, voluntariatul este instrumentul cel mai potrivit pentru a face acea schimbare pe care ți-o dorești.
— Cum îți gestionezi timpul și reușești și la școală și să faci voluntariat?
— Totul ține de organizare. Prima jumătate a zilei este dedicată orelor de studiu. Două, trei ore sunt rezervate pentru a-mi face temele pentru a doua zi și alte două, trei ore – voluntariatului, asta în timpul zilelor când sunt la școală. Mai mult timp dedic voluntariatului sâmbătă și duminică. Reușesc, dacă îmi doresc cu adevărat.
— Povestește-mi pe scurt despre ultima ta activitate de voluntariat și cum a adus ea schimbare în comunitate?
— Nu e ultima activitate, dar îmi place să vorbesc despre ea, pentru că am fost mulți și am dovedit că se poate fără prea multe resurse financiare să rezolvi o problemă atât de stringentă, cum este cea a deșeurilor. Deci v-ați dat seama că e vorba, de salubrizarea locurilor publice din sat. Am strâns frunzele și deșeurile. Prin intermediul ziarului doresc să transmit un mesaj oamenilor – nu mai aruncați deșeurile dacă vă doriți să trăiți într-un mediu curat.