Un sunet la redacţie şi o nouă întrebare. Ce să facă o persoană care în fiecare an achită taxa în fondul rutier, fără de care nu poţi trece revizia tehnică, şi când colo, Serviciul fiscal o anunţă că e datoare pe anul 2014.
Ca într-adins, bonul de plată a dispărut. Nici prin cap să-i treacă că el trebuie păstrat veşnic, doar are de a face cu organizaţii serioase, erori nu trebuie să fie. Apropo, interlocutorul a spus că datornici ca el sunt mulţi.
Încercăm să aflăm ceva. Unul spune că se întâmplă uneori, dacă nu plăteşti la bancă, ci la staţia de deservire tehnică, chiar dă exemple concrete. Altul mă sfătuieşte să mă adresez la Chişinău sau la bancă. Dar ce să facă cel care a plătit la Banca de Economii căreia i s-a pierdut urma? Ce să facă în asemenea cazuri? Nu ai nicio vină, dar trebuie să faci ceva, deoarece e vorba de 2000 lei.
Vom apela la Codul fiscal. Articolul 340 (4) prevede: „testarea tehnică obligatorie a autovehiculului, fără prezentarea documentului de plată ce confirmă achitarea taxei pentru anul curent, nu se efectuează”. În plus, „organele şi întreprinderile care efectuează testarea tehnică obligatorie a autovehiculelor sunt obligate să ţină computerizat evidenţa autovehiculelor care au fost supuse testării tehnice obligatorii.
Trebuie de asemenea să transmită Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor informaţia necesară pentru completarea Registrului de stat al transporturilor (art. 342 (3). De ce e vinovat plătitorul care a pierdut chitanţa de plată a taxei rutiere? Apropo, nicăieri în Codul fiscal nu se spune că subiectul impozabil trebuie să păstreze această bucată de hârtie timp de mai mulţi ani. Sau despre aceasta nici nu trebuie de scris, ştiind priceperea „calculatoarelor din ţara noastră” de a greşi în permanenţă din motive necunoscute.
Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Ungheni, spune că afară de aceasta mai există paşaportul tehnic cu privire la revizie în care se indică numărul documentului de plată. Dar nu exclude şi încălcări din partea staţiei de revizie tehnică. În tot cazul, ei au înfăptuit controale în 2013-2014 şi au depistat încălcări – toate sumele au fost încasate în buget. Ce să facă persoana? „Invităm aceşti oameni la noi şi inspectorul fiscal trebuie să clarifice, dacă persoana a plătit la staţie şi nu la bancă, unde, după Codul fiscal, poate fi găsită plata”, spune interlocutorul. Dacă după discuţia de la Inspectoratul Fiscal mai rămân întrebări, dânsul sugerează să i se adreseze direct lui.