Maxi-taxiurile din municipiul Ungheni provoacă incomodități cetățenilor. După numeroasele plângeri ale acestora am hotărât să contactăm directorii întreprinderilor ce prestează servicii transport pasageri în Ungheni pentru ca să ne răspundă la câteva întrebări. Una din întreprinderi este SRL „RINCOR-Prim”, căreia îi aparțin microbuzele de pe rutele 3, 4, 5 și 6, director fiind Ghenadi Mitriuc. Ne-a răspuns Angela Luchina, administratoarea întreprinderii, care a solicitat să publicăm răspunsul integral pentru a nu provoca confuzii.
— Câte maxi-taxiuri sunt conform graficului și la moment câte circulă de fapt?
— Toate rutele au la bază câte un grafic de circulație, aprobat de către administrația publică locală, care conține date privind timpul, locul și itinerarul pe care se efectuează operațiunile de transport rutier de persoane. În orice moment, dacă o să verificați orice rută administrată de SRL „RINCOR-PRIM”, veți vedea că, la fiecare unitate de transport, în fața șoferului este afișat graficul după care el se conduce în timpul lucrului.
— Dar cetățenii unde pot lua cunoștință de acest grafic?
— Pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Ungheni am văzut că anterior au fost plasate itinerarele de deplasare, fără a fi indicat timpul. Luând în considerație că, într-adevăr, necunoașterea graficului de circulație pentru fiecare rută creează multe incomodități locuitorilor și oaspeților municipiului, în anul 2014, noi am executat din sursele proprii afișe cu indicarea fiecărui grafic de circulație, pe care le-am instalat în locurile unde oamenii obișnuiesc să aștepte transportul public de călători. Cu părere de rău, aceste afișe au dispărut și la moment există doar 3. Ar fi bine, dacă ar exista stații de așteptare, inclusiv cu afișarea tuturor graficelor de circulație. Aceasta ar preveni producerea multor situații neplăcute, fiind comod și cetățenilor ca să nu stea în ploaie la o intersecție sau să „ghicească” când va veni microbuzul care circulă pe ruta dorită. Totuși, în cadrul unei ședințe a Consiliului municipal a fost aprobată lista stațiilor de așteptare și sperăm că în curând va fi soluționată problema dată. Totodată, graficele pot fi consultate în fiecare autobuz (cu indicarea timpului, itinerarului și locului, în față, lângă șofer), iar orice persoană care se adresează la sediul întreprinderii, poate primi câte o copie a graficului, în dependență ce rută îl interesează.
— De la ce oră și până când microbuzele trebuie să circule?
— Pentru fiecare rută este elaborat graficul său. Astfel, nu toate rutele circulă exact de la ora 06.00 și termină la ora 20.00 sau 21.00. Dacă ar fi ca toți șoferii să finalizeze lucrul odată, atunci unii ar trebui să oprească la jumătate de traseu, indiferent dacă sunt pasageri, ceea ce absolut nu este corect. De exemplu, dacă ne referim la circulația microbuzelor de dimineața, unele pornesc la ora 06.00 (bunăoară, ruta nr. 6), altele la 06.10 (ruta nr. 5). Ce ține de circulația microbuzelor seara, iarăși, conform graficelor aprobate, unele termină lucrul la ora 19.45, altele la 21.15.
— De ce unele microbuze sosesc foarte greu la stație?
— Trebuie să recunoa-ștem că această „întârziere” are la bază mai mulți factori, ce nu depind de noi, ca agent economic. Unul din aceștia ar fi reparația drumurilor în diferite regiuni ale municipiului. Pe de o parte, este foarte bine că se repară și noi avem un oraș din ce în ce mai frumos, însă pe de altă parte, șoferii sunt impuși să ocolească anumite segmente, uneori chiar și să schimbe itinerarul microbuzelor. Desigur, aceasta duce la reținerea din timp a circulației microbuzelor și, în consecință, suferă oamenii. Totodată, ținem să menționăm că există mai multe organe de control, care verifică practic săptămânal documentele permisive la unitățile de transport și aceasta de asemenea provoacă reținerea circulației microbuzelor, deoarece transportul este oprit chiar în grafic, ceea ce nu este corect. Verificarea trebuie să aibă loc la stațiile terminus, ca să nu provoace nerespectarea graficului de circulație și să nu sufere oamenii. Au fost și cazuri când maxi-taxiurile se întorceau în parcul de autobuze în mijlocul zilei, din cauza apariției anumitor defecțiuni tehnice. În asemenea momente, inginerul-mecanic imediat, conform instrucțiunii, înlocuiește unitatea de transport cu alta, de rezervă. Aceasta iarăși duce la circulația acestora cu întârziere.
— Mulți spun că microbuzele sunt vechi.
— SRL „RINCOR-PRIM” și-a reînnoit întreg parcul auto în anul 2014. Cred că o să fiți de acord că, până a se începe reparația, starea drumurilor în Ungheni a fost dezastruoasă, mai ales în regiunea Ungheni-Vale. Am expediat nenumărate demersuri pe adresa primăriei, în vederea urgentării reparației drumurilor sau cel puțin să le aducă la condiția minimală, ca să fie posibilă prestarea serviciilor în siguranță. Mult timp aceste demersuri au fost lăsate fără nici o reacție, ca urmare la microbuze au început să apară defecțiuni tehnice ce țin de sistemul de suspensie. Întreprinderea a fost nevoită să cheltuie sume enorme pentru reparația acestora. În prezent, s-au procurat două unități de transport de rezervă, astfel fiind posibilă efectuarea reparației capitale a microbuzelor. Am reparat capital 4 unități de transport și sperăm că în curând vom reuși să terminăm și lucrările în salon și partea exterioară la restul microbuzelor. Pe rețelele de socializare am văzut unele fotografii în care figura transportul întreprinderii, având scaunul defectat, inclusiv cum un călător fuma în salon. Este binevenit că există oameni care nu sunt indiferenți și semnalează asemenea probleme. Recunosc că de orice problemă care apare la prestarea serviciului de către un agent economic, în primul rând, vina o poartă administratorul. Și mie chiar îmi pare rău că apar întrebări ce țin de aspectul transportului, pe care eu de una singură nu le pot soluționa, chiar dacă am depus eforturi în acest sens.
Bunăoară, au fost comandate huse noi la primele 5 unități de transport, după o lună deja unele au fost arse cu bricheta, încleiate gume pe ele. S-a aplicat pelicula de protecție în toate microbuzele în toamna anului 2018, astăzi practic în fiecare unitate de transport aceasta este distrusă. Nu pot da vina pe șofer că nu a fost atent, deoarece securitatea e un lucru mai important, fiindcă șoferul este obligat să fie atent la drum, doar la stațiile terminus poate să verifice salonul. În cazul când un călător fuma în salon, alți călători îl fotografiau, în loc să-i facă observație sau să sune la poliție și persoana respectivă să răspundă pentru încălcarea comisă. Deși în fiecare seară transportul este verificat și curățit de oameni special angajați, la doar 2-3 ore după ce iese pe rută, în salon sunt coji de semințe sau chiar se depistează că un scaun este defectat.
— Cum să procedeze cetățeanul în momentul în care șoferul bruschează, strigă, în special atunci când închizi ușa?
— Desigur, avem multe probleme asupra cărora trebuie de lucrat, inclusiv comportamentul șoferilor. Eu personal cer scuze de la fiecare cetățean care a avut de suferit în urma comportamentului agresiv al șoferilor întreprinderii și îmi pare foarte rău că asemenea lucruri se mai întâmplă. Săptămânal, responsabilii de la întreprindere țin lecții cu șoferii, în cadrul cărora se discută cele mai stringente probleme, inclusiv comportamentul față de călători. Mulți se întreabă, de ce nu eliberăm din serviciu șoferii care se comportă urât? Problema constă în lipsa cadrelor, care se va observă și la alți prestatori de servicii. Tineretul nu dorește să lucreze ca șoferi la noi în țară, dar preferă să obțină permise de conducere pentru a pleca să muncească peste hotare sau pe transport internațional. Aceasta nu este nicidecum o scuză, dar o realitate. Dar în fiecare unitate de transport este afișat numărul de telefon al inginerilor-mecanici: 0236-2-14-88 sau 068692775, la care cetățenii pot apela pentru a afla graficul de circulație, a semnala unele probleme din timpul călătoriei sau despre comportamentul neadecvat al șoferilor.
— Se prevăd anumite îmbunătățiri?
— Cum am menționat anterior, deja 4 unități de transport au fost reparate capital și sperăm că, în curând, vom reuși să ducem la capăt lucrările în salon și partea exterioară a celorlalte unități de transport. Pe parcurs vom efectua, după principiul rotației, reparația întregului parc.
Notă: am contactat și responsabilii celorlalte rute, însă nimeni nu a răspuns la apel.