Partidele politice vor putea dona mijloace financiare, care provin din alocările financiare pentru partide, cu scopul de a combate COVID-19. Actualmente legea interzice acest lucru. Decizia a fost luată la ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie, transmite IPN.
Potrivit premierului Ion Chicu, pentru a oferi partidelor politice posibilitatea de a dona mijloace financiare care provin din alocările financiare pentru partide, cu scopul de a combate COVID-19, a fost făcută o derogare de la Legea privind partidele politice. Așa că acum, partidele vor putea face respectivele donații.
De asemenea, Comisia a decis că avocații, notarii și executorii judecătorești sunt obligați să respecte normele epidemiologice pe perioada stării de urgență și să activeze conform legislației. Potrivit premierului, nerespectarea normelor va fi considerată, din 27 martie, abatere disciplinară și va fi pedepsită cu excluderea din profesie.
Actele permisive eliberate agenților economici, precum și actele eliberate personalului ce activează în domeniu, de către Agenția Națională de Transport Auto și Autoritatea Aeronautică Civilă, ale căror termen de valabilitate expiră în perioada stării de urgență, se prelungesc cu 60 de zile. Totodată, valabilitatea certificatelor electronice care au expirat sau expiră pe durata stării de urgență se prelungesc pe toată perioada stării de urgență.
O altă decizie a Comisiei Situații Excepționale prevede ca Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor să asigure sistarea temporară a două puncte de traversare a frontierei terestre: Costești-Stânca și Briceni-Rosoșani, din 29 martie.
De acum înainte, autoritățile publice locale vor putea să decidă de sine stătător instituirea zonei de carantină a localității. Criteriul de bază va fi atingerea numărului de infectați din localitate în proporție de 1% din numărul populației. Astfel, autoritățile locale vor trebui doar să informeze în acest sens Comisia Situații Excepționale.