Comisia Europeană a semnat un acord cu Banca Poloneză de Dezvoltare, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru a sprijini statele membre ale UE în livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19 către țările Parteneriatului Estic, implicit către Republica Moldova, transmite IPN.
În acest proiect, derulat împreună cu Ministerul polonez al Afacerilor Externe, Banca Poloneză de Dezvoltare acționează în calitate de partener al Comisiei Europene în distribuirea ajutorului pentru dezvoltare către alte țări. Programul se va desfășura până în iunie 2023 sau până la epuizarea contribuției UE. Prima livrare în cadrul acestui mecanism este prevăzută în următoarele săptămâni, din Portugalia în Armenia. În cazul revânzării, Banca Poloneză de dezvoltare va utiliza contribuția UE pentru a compensa statele membre donatoare pentru vaccinurile achiziționate pe o bază non-profit.
„Aceasta este solidaritatea UE în acțiune care va ajuta la accelerarea redresării post-pandemie în regiune și la creșterea rezistenței generale pe termen lung a sănătății, care este una dintre prioritățile Parteneriatului Estic”, a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, citat într-un comunicat de presă.
Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat că țările PaE se numără printre principalele priorități ale politicii de dezvoltare poloneze, cu numeroase proiecte și inițiative finanțate și realizate în fiecare an. „Această inițiativă a Echipei Europa, facilitată și coordonată de Polonia, are ca scop asigurarea accesului liber, echitabil și durabil la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru țările Parteneriatului Estic, ceea ce este încă un exemplu de solidaritate cu această regiune. Polonia, în consultare cu Comisia Europeană, va avea un rol de coordonare în procesul de distribuire a vaccinurilor”, a notat oficialul.
Parteneriatul Estic include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. UE a furnizat aproximativ o treime din toate dozele administrate în cadrul Parteneriatului Estic, fie direct prin distribuirea de vaccinuri, fie indirect prin intermediul COVAX.
Potrivit OMS, rata medie de utilizare a unei serii complete de doze de vaccin COVID-19 în cele șase țări este de doar 28,7%, în timp ce în rândul lucrătorilor medicali – 70,3%. Mecanismul va ajuta țările partenere să atingă o acoperire de vaccinare mai apropiată de obiectivele strategiei globale de vaccinare ale OMS: 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul anului 2021 și 70% până la jumătatea anului 2022.