În timp ce elevii se bucură de vacanţa mare, pedagogii au o altă activitate, diferită de cea educativă. Cadrele didactice se ocupa de reparaţii. Unor instituţii de învăţământ din raionul Ungheni li se vor aloca circa 4 mln. lei pentu reparaţii capitale din componenta raională.
Astfel, la Gimnaziul „Elada”, Măcăreşti va fi reparată cantina şi sala de sport, suma alocată fiind de circa 200 de mii de lei. Tot sala de sport va fi reparată şi la Gimnaziul Semeni, iar la Gimnaziul „Andrei Chivriga”, Valea Mare va suferi schimbări acoperişul de la sala de sport.
În gimnaziile din Cioropcani şi Bumbăta vor fi schimbate geamurile, e preconizată o sumă de circa 300 de mii de lei. Grupurile sanitare vor fi reparate în gimnaziile din Todireşti, Negurenii Vechi şi Grăseni, alocându-se aproximativ 500 de mii de lei. Şcoala Primară „Spiridon Vangheli”, Ungheni va primi o sumă similară pentru reparaţia faţadei şi a geamurilor. La gimnaziul din Ţâghira va suporta schimbări anexa clădirii şi urmează să fie alocate 100 de mii de lei. La liceul „Vasile Alcsandri”, Ungheni va fi amenajat şi dotat un laborator de chimie, pentru aceasta în bugetul de stat sunt preconizaţi 250 de mii de lei. Circa 240 de mii de lei ar fi fost planificaţi încă anul trecut pentru liceul „Ion Creangă”, Ungheni la procurarea mijloacelor fixe în cabinetul de chimie. Acest lucru a fost confirmat de către contabila instituţiei, Eugenia Svarişciuc. Stela Bistriţchi, şef-adjunct, Direcţia de Finanţe, spune că sumele respective vor intra în contul şcolilor şi liceelor abia după ce vor fi eliberate facturi pentru lucrările executate sau produsele procurate.
Dacă unele lucrări planificate vor fi executate din banii statului, iar altele din economiile şcolilor aflate la autogestiune, atunci sălile de clasă vor fi reparate pe cheltuiala părinţilor. Doar că aceştia sunt bani colectaţi separat de fondul şcolii sau al clasei pentru care taxele sunt achitate trimestrial. Sumele solicitate de către diriginţii de clasă diferă de la o instituţie la alta. Bunăoară, tatăl unei eleve din clasa a VI-a de la liceul „Vasile Alecsandri”, spune că ar fi achitat câte 200 de lei, iar bunica unei eleve din clasa a IX-a de la liceul „Gheorghe Asachi” – 300. Mai indulgenţi ar fi fost diriginţii de clasă de la liceul „Mihai Eminescu”, căci părintele unui elev din clasa a VII-a spune că ar fi achitat doat 50 de lei, pentru câteva cutii de vopsea şi remunerarea femeii de serviciu. Unii diriginţi de clasă spun că de fapt sunt puşi într-o situaţie jenantă, căci la adunările cu părinţii după ce vorbesc despre reuşita elevilor la învăţătură trebuie să amintească şi despre reparaţia clasei, şi tot ei să colecteze banii. „Nu avem altă ieşire din situaţie, şcoala nu are bani pentru astfel de cheltuieli, iar administraţia şcolii ne roagă respectuos să pregătim sala de clasă pentru noul an de învăţământ, de aceea şi apelăm la părinţi. Dintotdeana am fost de părerea că, cadrele didactice trebuie să se ocupe de procesul instructiv şi nu de reparaţie”, a menţionat un profesor de liceu, care nu a dorit să-i divulgăm identitatea.
Iulia Pancu, şefa Direcţiei Educaţie, spune că atunci când se discută despre reparaţie, nu este prezentă, dar ştie că părinţii adună bani. La fel, a spus că statul asigură reabilitarea doar a coridoarelor, sălilor de festivităţi, de sport şi cantinelor. „Totuşi, este o relaţie de colaborare între părinţi şi şcoală, doar că primii trebuie să contribue benevol. Ştiu că nu e corectă practica, dar statul nu are suficiente surse financiare pentru astfel de cheltuieli”, a conchis Pancu.