Joia şi duminica, strada Alexandru cel Bun din oraşul Ungheni este una din cele mai aglomerate străzi din oraş. Doar că şoferii care parchează neregulamentar, pentru a face cumpărături la piață, se pot pomeni şi cu o amendă. Deci, unica soluţie este de a găsi un loc de staţionare la cea mai apropiată parcare. Iată că aici sunt două parcări, iar pe şoferul bucuros că şi-a găsit un loc liber, puţin îl interesează unele amănunte, care sunt vizibile abia după ce a coborât din maşină.
Un cetățean care a vizitat recent redacția ne-a spus că la una dintre parcări, mijloacele de transport sunt parcate între păsări de tot felul – raţe, gâşte, iar acum, în plină primăvară – între cutiile şi cuştile cu pui de păsări domestice. Tot el se revolta, că la ieşire de pe teritoriu, la poartă ar aştepta o persoană care ar cere 5 lei pentru parcare. Chipurile, taxă este şi pentru vânzătorii de păsări – 20 de lei. Şi oamenii achită. În acelaşi timp, ai putea să nu achiţi nimic, căci persoana de la poartă nu are nici ecuson în piept care ar demonstra că e angajatul unei parcări autorizate, dar mai ales că nu eliberează nici bon fiscal.
Nu are cum să le dea, căci, potrivit reprezentanţilor Primăriei orașului Ungheni, această parcare este ilegală. Viceprimarul Eduard Balan spune că oamenii achită pentru serviciile oferite la o parcare, de facto, inexistentă. „Proprietarul terenului nu are autorizaţie de funcţionare nici pentru piaţă de păsări, dar nici pentru parcare”, a menționat Balan. Aceasta ar însemna că proprietarul s-ar eschiva şi de la plata impozitelor. Cum atunci în centrul oraşului, sub ochii tuturor, se încalcă legislația fiscală?
Eduard Balan spune că primăria luptă împotriva acestor fărădelegi cu toate armele posibile: „Avem doar câteva pârghii – să facem demersuri către serviciul fiscal şi poliţie”. Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Ungheni, concretizează că în urma controalelor operative la această parcare şi piaţă de animale au fost depistate încălcări şi abateri de la lege. Doar că responsabilii de aici, observând apropierea inspectorilor, fie că fug, fie că se ascund. Când totuşi reuşesc să discute cu proprietarul, inspectorii încearcă să-l convingă să se conformeze voluntar legislației fiscale, iar amenda vine ca o metodă de educare. Potrivit lui Reznic, amenda achitată recent de o societate cu răspundere limitată, în proprietatea căreia s-ar afla şi terenul cu pricina, ar fi fost de 5000 de lei. Doar că aceasta nu l-ar speria pe proprietar, deoarece amenda ar fi achitată mereu la timp.
Totuşi, Victor Reznic spune că ar exista o altă cale de a nu permite proprietarului să presteze servicii. Autoritatea locală poate să facă un demers către instanţa de judecată, care ar interzice activitatea şi ar dispune închiderea silită a parcării şi a pieţei de păsări. Doar că aceasta este o procedură care durează, iar între timp proprietarul și-ar face interesul. O altă metodă de educare ar fi ca şoferii să nu achite acea taxă ilegală de 5 lei. Numai că oamenii vor continua să o plătească, căci bunul simţ este cu mult mai presus decât cei 5 lei ce nu ar fi impozitați.