Deseori, o problemă legată de moștenire, formularea corectă a unei petiții sau a unei citații în judecată îi poate pune în dificultate pe oamenii fără cunoștințe juridice. În aceste situații le pot veni în ajutor parajuriștii – persoane care oferă consultații juridice primare. De zece ani, asistenţi sociali, învăţători sau bibliotecari, după o instruire juridică de bază, îi ajută pe localnicii să-şi rezolve aceste probleme. În prezent, în Republica Moldova activează 55 de parajuriști, acoperind peste 50 de localități din 28 de raioane și municipiul Chișinău. Serviciile lor sunt parte a programului de asistenţă juridică garantată de stat.
Familia lui Oleg Buzulan din orașul Bălți a cumpărat în luna februarie curent un apartament. Bărbatului îi era frică să nu cadă în plasa escrocilor, de aceea a apelat la ajutorul unui parajurist:. „Parajuristul ne-a consultat și ne-a zis ce acte să perfectăm, iar când ne-am dus la notar, aveam toate documentele pregătite și nu a trebuit să facem mai multe drumuri”. Mai mult, parajuristul i-a ajutat să verifice actele și l-a ghidat pe toată perioada negocierilor: „După ce am decis să cumpărăm apartamentul, vânzătorul ne-au cerut să plătim o sumă de bani în avans, iar nouă ne era frică să dăm banii așa, fără nici o asigurare. Parajuristul ne-a recomandat și ne-a ajutat să scriem o recipisă, ca garanție. Datorită sfaturilor parajuristului, am cumpărat cu încredere. Știți, multe șmecherii se fac. Ne temeam, să nu facă o procură falsă, dar acum știm că apartamentul e înregistrat pe noi”, povestește Oleg Buzulan.
Serviciile parajuriștilor sunt gratuite
Cu ajutorul unui astfel de specialist, Ana (a insistat să nu-i publicăm numele de familie) din satul Logănești, raionul Hâncești, și-a rezolvat o problemă mai simplă. Ea este înregistrată ca șomeră la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar pentru a beneficia de ajutorul de șomaj în valoare de peste 2700 de lei, trebuia să depună o cerere online. „La Agenție nu ne puteam duce pentru că era carantină, dar o cerere online nu știam cum să depun, așa că m-am dus la parajuristă și ea m-a ajutat. Eu singură nu mă descurcam, toți erau în carantină și nu aveam nici de cine întreba. Avem mare noroc că avem parajurist în sat. Și e important că serviciul e fără plată”, spune femeia, mulțumită că deja a primit ajutorul de șomaj.
Cea care a ajutat-o pe Ana este parajurista Viorica Chirnicinîi. Fiind de profesie asistentă socială, din anul 2010 Viorica oferă și servicii de parajurist. În toată această perioadă, a ajutat sute de oameni din Logănești și din localitățile megieșe, devenind omul de încredere al comunității. A oferit consultanță pe diverse probleme juridice, legate de moștenire, violență în familie, divorț ș.a. „Nu ne limităm doar la discuție și la informare. Într-un caz de violență domestică, am ajutat victima să beneficieze de un avocat plătit din bugetul de stat. Împreună cu acel avocat o ajutăm să completeze actele de partajare a averii, de stabilire a domiciliului copilului cu dânsa, dar și să obțină pensia de întreținere pentru copilul minor”, povestește parajurista.
Parajuriștii dezvoltă cultura juridică a oamenilor
Apropo, cetăţenii pot solicita informaţii juridice gratuite şi în regim online, consultând site-ul Parajurist.md. În 2017 a fost creată și Asociația Națională a Parajuriștilor din R. Moldova. Violeta Odagiu, directoarea executivă a Asociației, spune că la început oamenii nu prea înțelegeau ce fel de servicii oferă parajuriștii: „Nu voiau să vină la consultație, iar unii nu credeau că este un serviciu gratuit și nu aveau încredere. Noi oferim consultație juridică primară, iar în cazul în care problema este complexă și depășește capacitățile parajuriștilor, îi direcționăm către alte servicii”. Dacă se ajunge în instanța de judecată, parajuriștii îi pot ajuta pe oameni să depună cererea și o declarație către Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat. Astfel, unii cetățeni pot beneficia de asistență juridică calificată, de un avocat care să-i reprezinte în instanța de judecată.
În baza unui contract de prestări servicii, încheiat cu Consiliul Național pentru Asistență Juridica Garantată de Stat (CNAJGS), parajuriștii sunt remunerați din bugetul de stat, salariul acestora fiind destul de modest (1.640 de lei brut). De obicei, parajuriștii au birouri oferite de primăriile localităților, iar activitatea acestora este supravegheată de CNAJGS, în baza Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat. Această lege reglementează care sunt funcțiile unui parajurist, și anume: furnizează informaţii şi oferă consultanţă la solicitarea locuitorilor din comunitate; mediază, la solicitare, conflictele între membrii comunităţii; oferă informaţii membrilor comunităţii în care activează în scopul prevenirii apariţiei unor probleme de natură juridică sau conflicte. Parajuriștii sunt obligați să ofere cel puțin 15 consultații pe lună. De asemenea, pentru a dezvolta cultura juridică a oamenilor, parajuriștii fac instruri și lecții publice cu cetățenii. Maxim Pîrgari, consultat principal la CNAJGS, spune că acest serviciu devine tot mai solicitat de cetățeni. El precizează că în 2019, parajuriștii din întreaga țară au acordat peste 14 mii de consultații de asistență juridică primară, iar în primele cinci luni din 2020 au fost oferite circa 4880. Acest număr cuantifică, atât consultațiile față în față cu beneficiarii, cât și asistența juridică primară oferită telefonic sau online.
În prezent, în Republica Moldova activează 55 de parajuriști în peste 50 de localităţi din 28 de raioane și în municipiul Chișinău, însă ei oferă consultanță juridică şi sătenilor din localităţile învecinate. Cei care au nevoie de asistenţa unui parajurist pot contacta primăriile din localităţile menţionate în infografic.
Mariana Jacot,
Asociația Presei Independente