Motto: A fi profesor este o meserie, care nu se părăsește seara, odată cu haina de lucru. Este o meserie, care epuizează și înviorează, este o meserie, în care „a ști” nu înseamnă nimic fără emoții.
Știința și tehnologiile fac parte din viața noastră. Mai mult decât atât – școala momentului, cere dacă vreți – schimbare de atitudini, de mentalitate. De aceea, pentru a face mai eficient, mai plin de curiozitate procesul cunoașterii istoriei, avem nevoie de noi provocări. Provocări importante, ce ar aduce plus valoare disciplinei noastre.
Tot mai mult și mai mult astăzi, se vorbește referitor la proiectele ce țin de tehnica inovatoare STEM și STEAM.
Prima semnifică știință-tehnologii-inginerie (entuziasm) – matematică (măiestrie). A doua, ar însemna știință- tehnologii-educație (entuziasm) – arte- matematică (măiestrie).
Dacă e să racordăm această activitate la disciplinele socio-umanistice – STEM ar semnifica: știința – tehnologii- educație (entuziasm), metodologii (măiestrie). Așa, ori altfel, încă de la începutul anului mi-am propus ca obiectiv major un proiect STEM la Istoria Românilor și Universală, desemnând pentru cercetare unitatea de învățare – al Doilea Război Mondial.
Până vom ajunge să studiem această unitate, mai e mult, între timp, conform unui plan de proiect, elevii cercetează și analizează materialul științific, sistematizează conform obiectivelor toate comunicările, ce urmează a fi prezentate ca produs școlar final. Primul subiect: Conducători ai țărilor majore, în timpul conflagrației mondiale (1939-1945). Prezentarea produsului a demarat în data de 29 septembrie. Au fost invitați membrii Comisiei Metodice, discipline socio-umanistice și câte doi copii din clasele 7-9, în cadrul proiectului pentru fiecare subiect se încadrează grupuri formate din patru elevi care își repartizează bine rolurile, vin cu date științifice selectate din manuale de alternativă, sau muncind prin utilizarea TIC, dovezi din surse documentare, hărți, imagini, comunicări bine argumentate și în final prezintă bibliografia tuturor izvoarelor istorice utilizate. Profesorului îi revine rolul de coordonator.
O altă prezentare STEM, cu alt subiect, va fi prezentată în data de 09 octombrie – Zi a neuitării- comemorarea victimelor Holocaust-ului în România. În continuare, la durata de trei- patru săptămâni vor demara alte activități de proiect planificate, alte prezentări- produs școlar STEM. Astfel, când ajung elevii să studieze unitatea de învățare respectivă, deja majoritatea, dacă nu toți, cunosc în detalii, cu lux de amănunte evenimentele și reperele cronologice ale perioadei date.
În concluzie STEM —ar putea reînvia interesul față de istorie, ar putea să facă ca disciplina să devină mai provocatoare, mai prioritară, STEM încurajează munca, inovația, interesul pentru învățare, STEM se raportează la standardele curriculare, fără izolare de disciplină, constituind doar o extindere a subiectelor bazate pe cercetare, selectare, lecturi și sinteza diverselor documente științifice sau surse iconografice. Or, dacă lupți poți să pierzi, dacă nu lupți ai pierdut deja. Și, desigur, eu cred, că noi, profesorii de istorie, suntem promotorii primei părți a motto- ului. Vă îndemn s-o faceți! E interesant, utilizând STEM acumulăm competențe digitale, perfecționăm limbajul istoric, educăm spiritul civic și pe acel al responsabilității, operăm cu activități de tip Power Point, pânza de păianjen, dialog etc.