În Republica Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc. Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Codului Contravențional, transmite IPN.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a declarat într-o conferință de presă că este vorba despre un amendament care se referă la semne, litere și coduri utilizate în agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Din păcate, aceste semne sunt utilizate și pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru că aceste semne justifică în linii generale agresiunea militară asupra Ucrainei, am considerat că este necesar de modificat legislația pentru a nu permite glorificarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova”, explică Lilian Carp, care este și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei. Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.
„Ce înseamnă aceste simboluri, se referă la drapele, benzi, panglici colorate de conștientizare, precum este panglica bicoloră sau negru-portocaliu, embleme, elemente grafice, litere, cifre și combinații ale acestora, insigne, uniforme, slogane, forme de salut, precum și alte semne utilizate de către participanții la acțiunile de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Obiectivul nostru este să punem capăt, mai ales că unii dintre cei care au intrat pe teritoriul Ucrainei poartă și această panglică bicoloră care este prezentă astăzi pe uniformele soldaților Federației Ruse. Este un simbol al agresiunii militare și litera „Z” și „V”, la fel”, a notat deputatul.
Potrivit lui, aceste reglementări nu au nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial, victimele căruia trebuie comemorate. La fel, spune Lilian Carp, nu au nimic cu Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai. Nu este vorba de interzicerea ei, așa cum au declarat unii în spațiul public.