La o distanță de douăzeci și nouă kilometri de orașul Ungheni se află satul Frăsinești. Legenda spune că numele satului vine de la un loc de odihnă al călătorilor care veneau foarte demult de la Iași prin Țuțora, amplasat la izvorul cu frasini. La începutul secolului XX satul avea 202 case și o biserică înzestrată cu cărți foarte vechi. Astăzi, satul are aproape 1600 de locuitori și o ambiție mare: să devină campion în egalitate de gen.
Nu apare nicio îndoială că lucrurile avansează în această direcție, mai ales cu femei energice și determinate precum e Maria Cozma, directoarea grădiniței din satul Frăsinești. Cu o precizie de ceasornicar, dis-de-dimineață, verifică dacă sunt respectate cu strictețe măsurile de securitate și de igienă. Cu inima strânsă, întâmpină copilașii la poartă, așa cum de mai bine de un an de zile, niciun părinte nu a mai călcat pragul școlii.
Maria visa de mică să fie profesoară, iar după ce a terminat colegiul pedagogic, visul ei s-a împlinit.
„Am învățat la colegiul pedagogic din Călărași, apoi am terminat Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Profesia aceasta a fost un vis, de mică ziceam că voi fi profesoară. Este o profesie nobilă, obositoare, nu îți rămâne timp pentru multe lucruri pentru că trebuie să te pregătești de lecții, deoarece copiii simt când vii nepregătit”.
Astăzi, copiii sunt una dintre cele mai mari și mai sincere bucurii.
„Primul lucru, când intru în instituție, nici nu ajung în cabinet, las gentuța și merg să văd copiii, dacă angajații sunt toți la serviciu. Apoi revin în cabinet, să verific mesajele și dacă nu este nimic urgent, revin la lucrul pe care l-am lăsat ieri.”
Maria Cozma, în sala de clasă
Perioada pandemică a adus cu sine noi provocări în procesul de gestionare a instituțiilor sau în cazul predării la distanță, dar și multă panică. Neașteptat și aproape forțat s-a trecut la predarea online și la digitalizarea tuturor activităților.
„A fost panică pentru toți, pentru cadre didactice, părinți și noi, administratorii. Stăteam zilnic cu ochii în monitor și așteptam vești. Nu știam ce o să facem și cum o să facem. Prima dată când ni s-a spus că o să trecem online, primul gând a fost: cum o să lucrăm noi cu micuții aceștia în fața calculatorului? Pentru grupa mică chiar și 15 minute e foarte de mult. Nu credeam că vom reuși. Mai ales că nu știam cum vom strânge părinții la un loc. Cum vom da rapoartele?”
Antreul grădiniței din Frăsinești. Panou informativ despre violență.
Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra tuturor nivelurilor de educație și învățare din întreaga lume, iar pentru Republica Moldova, această experiență este una destul de dificilă până în prezent. În același timp, învățarea online a devenit un adevărat colac de salvare, deși a venit mână în mână cu marea necesitate de a face față unei noi lumi – unei lumi digitale.
„Cadrele didactice erau panicate. Am început să lucrez pe Messenger, pe grupuri. Prima săptămână am dat eu planul la toate grupele. Practic am lucrat singură. Apoi, le-am dat un exemplu educatoarelor din grădiniță cum să arate raportul. Mai târziu, un pic s-au liniștit și au început să lucreze. Rapoartele au început să fie mai frumoase, cu poze mai bune.”
Copilașii au ieșit la joacă și la aer curat
Maria Cozma a fost una dintre cei 88 de specialiști instruiți în domeniul instrumentelor de comunicare online, timp de trei luni, prin intermediul proiectului EVA, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.
„Acest curs a venit ca o gură de aer. Pentru că ni se cerea să facem totul mai ușor. Lucrul cu părinții să fie mai ușor. Se explica și interacționa pe grupurile de pe rețelele de socializare și de multe ori se creau neînțelegeri. Respectiv, părinții cereau să găsim soluții, ne-au constrâns cumva să găsim niște metode mai simple și mai comode. Automat trebuia să creăm grupuri pe ZOOM. Proiectul EVA a venit tocmai la timp. Eu când am auzit de curs, i-am cerut domnului primar să mă includă și pe mine. Chiar aveam nevoie și chiar mi-a fost de folos. Una e când vezi filmulețe pe internet și alta când vine formatorul, explică pas cu pas. ”
Maria Cozma intră în biroul său
Viața Mariei s-a schimbat foarte mult în ultimul an. Pe lângă stresul necunoscutului, în perioada pandemică rapoartele s-au înmulțit, iar acest curs i-a permis să gestioneze mai ușor și să profite de instrumentele digitale.
„Ni s-au cerut rapoarte detaliate despre matinee. Cu poze, că s-au respectat normele, distanța fizică. Pentru toate aceste materiale, poze, prezentări, Google Drive și Google Docs sunt foarte utile pentru a le stoca acolo. Mereu umblam cu multe stick-uri (n.a carduri de memorie). Apoi, calendarul e util, putem anunța ușor ședințe părinților prin e-mail, să menținem pagina activă a instituției. E bine pentru a fi transparenți. Părinții sunt curioși să afle ce se întâmplă”.
În acest sens, într-o primă etapă, s-a desfășurat un program teoretic de dezvoltare a cunoștințelor și abilităților digitale ale reprezentanților primăriilor, consiliilor locale și specialiștilor locali în utilizarea e-mailurilor, rețelelor sociale, platformelor de stocare a documentelor, instrumentelor de comunicare și colaborare online prin Google Drive, s-au explicat termeni noi.
„Binevenite erau și temele de acasă, care se dădeau la finele fiecărei zile. Trebuia să faci acea temă trebuia să demonstrezi că ai înțeles. Și în proces ce făceam temele, observam acele puncte pe care nu reușeam totuși să le înțelegem la lecție. Atunci apelam la formatoare , ea ne corecta și reușeam să o ducem la capăt și să avem lecția învățată”.
Instrumentele învățate vor permite o comunicare mai rapidă cu părinții, dar vor putea fi folosite și pentru educarea pozitivă a copiilor, transmiterea mesajelor încurajatoare pentru prevenirea violenței sau pentru informarea părinților care muncesc peste hotare și au lăsat copiii în grija bunicilor.
„Foarte binevenit e Google Calendar, știam de el, dar nu-l utilizam. Acum, planific acolo activitățile, mai ales ce ține de ședințe, de întâlniri, chiar rapoarte, să ne amintească că trebuie să le facem. Vom programa inclusiv ședințe de informare a părinților pe subiecte ce țin de violența față de copii”.
Maria Cozma accesând Gmail și pregătind mesajele de dimineață
În pofida noilor provocări, Maria Cozma a reușit să se adapteze, învățând cât mai mult despre noile oportunități digitale. Un rol important l-au avut și lecțiile despre utilizarea rețelelor Facebook și Instagram, cum se creează o postare sau un story, ce oportunități oferă grupurile și Messenger, cum se creează un eveniment și un Live pe Facebook. Aceste informații, o vor ajuta să promoveze activitățile școlii și să aibă un dialog eficient cu părinții și comunitatea.
„Am personalizat contul de Facebook, l-am îmbunătățit. Am creat un cont al instituției pe Instagram. Ce ține de activitatea instituției, postăm pe grupul de Facebook, înștiințări, anunțuri, activități frumoase, poze, materiale, ca să împărțim cu părinții ceea ce facem. În grupa pregătitoare avem copii peste numărul limită permis. Să știți că grupul de Messenger e foarte bun. Punem lista pe grup, și în cazul în care lipsește cineva, automat apare o mămică care zice că copilul ei ar putea veni în locul lui. E foarte ușor de transmis o informație.”
Pagina grădiniței pe Facebook
Una dintre problemele cu care s-a confruntat de la început Maria Cozma, e faptul că învățământul online limita în mod particular instrumentele pedagogice disponibile pentru personalul didactic, devenind o povară chiar și pentru copii, mai ales a copiilor mici. Odată ce școlile sunt închise, părinții trebuie să își asume într-o anumită măsură rolul de profesori, o sarcină pentru care puțini dintre ei sunt pregătiți sau capabili să o îndeplinească.
„Era digitală creează discrepanțe și chiar e nevoie de abilitarea digitală a părinților inclusiv. Chiar mămicile ar avea nevoie, că ele se ocupă de copiii cel mai mult, să-i asiste la temele online. Din pandemie au învățat că trebuie să cunoști măcar elementarul ca să nu rămâi în urmă. Provocarea pandemiei e să ne adaptăm. Dacă la început cineva credea că va trece, acum nu mai crede așa.”
Maria setează o conferință pe platforma ZOOM
Cum va fi viața după pandemie? O să ne adaptam și mai bine, spune Maria Cozma, dar vom simți o nevoie și mai mare de egalitate, deoarece multe eforturi de până acum, au fost lăsate în umbră. Cele mai vulnerabile în pandemie, au fost totuși femeile, mamele, fetele, pentru că și-au asumat brusc, mai multe roluri.
„Dacă înainte exista un scepticism față de instrumente digitale, telefoane, tablete, acum nu faci față dacă nu le cunoști. Acum economisești timp și poți chiar evita riscuri”.
Maria Cozma nu știe cum vor evolua lucrurile, dar e sigură că fiecare zi este o provocare nouă și neașteptată. Cel mai mult, oricum, o liniștesc copiii. În mijlocul lor se simte cel mai bine.
„Cel mai mult îmi place lucrul cu copiii, chiar dacă pare banal. Când merg la ei în grupe, mă includ cu ei, uit de tot, mă absorb, acolo e cel mai bine, în mijlocul lor.”
Maria Cozma alături de copii în timpul orelor de joacă
Astăzi, competența digitală este o abilitare esențială pentru Autoritățile Publice Locale. Scopul acestor instruiri a fost de a forma sau extinde, după caz, competențele digitale, utilizând platforme și instrumente on-line, accesarea serviciilor guvernamentale, efectuarea plăților online sau utilizarea rețelelor de socializare. Astfel, aproximativ 88 de specialiști din cadrul a 12 APL-uri din raioanele Cahul si Ungheni au fost instruiți în folosirea instrumentelor digitale în lucrul cu cetățenii. În plus, abilitățile digitale vor contribui ca activitatea lor zilnică să devină mai eficientă, mai transparentă și mai responsabilă față de necesitățile cetățenilor, dar și ca o acțiune de răspuns la necesitatea actuală de a se adapta la situația creată de pandemia de Coronavirus.
Acest material a fost realizat prin intermediul Proiectului EVA “Promovare a egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF.
Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
Valentina Bordian, Ofițeră pe comunicare în proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Ungheni și Cahul”