Ca în fabulă: deodată se trezeşte că afară viscoleşte. Aşa este, dacă stai să te gândeşti, pe la mijlocul lui octombrie, de obicei, începe sezonul de încălzire, mai bine zis, ar trebui să înceapă. Să înţelegem că gospodarii buni de acum sunt gata de noul sezon de încălzire?
Potrivit lui Iurie Marcoci, directorul SA „Comgaz-Plus”, nu se poate de spus că sunt pregătiţi de sezonul de încălzire sută la sută, dar toate cele 10 centrale termice care au funcţionat sezonul trecut în oraşul Ungheni sunt gata să furnizeze agent termic. Sunt pregătite utilajele tehnice, sunt verificate aparatele de măsurat. În prezent se ocupă de sistemele de încălzire din instituţiile de educaţie, verifică dacă sunt gata să recepţioneze agent termic. În unele din ele se mai desfăşoară lucrările de reparaţie, de aceea deocamdată nu pot încheia munca.
În oraş, ca şi până acum, din 100 de blocuri se vor încălzi doar 10. Ce-i drept, interlocutorul a menţionat că pe parcursul verii au fost semnate 7 cereri de conectare a apartamentelor la reţeaua termică orăşenească în casele care se încălzesc. Au fost debranşate câteva apartamente în blocurile care nu se încălzesc şi unde apar unele probleme cu vecinii sau în cazurile când lucrările nu au fost efectuate de profesionişti.
Totodată, în casele unde nu este gaz oamenii speră că încălzirea centralizată din nou le va veni în locuinţe. E posibil acest lucru? E o întrebare grea, deoarece trebuie examinat nu doar în fiecare bloc separat, ci pe tronsoane, paliere. Mulţi, cică, au cumpărat apartamente, au făcut reparaţii de calitate, le-au încuiat şi au plecat peste hotare. Cum ai putea acum să faci un sistem termic unic, dacă o parte din apartamente sunt încuiate?
Fără datorii pentru agentul termic, din câte ştim, nu începe niciun sezon? Aşa este, datoriile populaţiei constituie 1 mln. 100 mii de lei plus 500 de mii datoria primăriei, 229 de mii e dator Spitalul Raional. Din acest motiv şi pentru a achita, la rândul lor, datoriile întreprinderii, au fost nevoiţi să contracteze un credit bancar în valoare de 800 de mii de lei. Până la începutul sezonului de încălzire se preconizează să fie achitate datoriile faţă de furnizorul de gaze.
Se vorbeşte despre majorarea tarifelor? Interlocutorul a menţionat că despre aceasta se vorbeşte de 4 ani, dar totul e în mâinile ANRE care monitorizează în permanenţă cheltuielile, investiţiile, tot ce se referă la plăţi, de aceea nu poate spune concret dacă va fi majorat tariful şi cu cât.
Nina Racoviţă, locuitoare din Ungheni care ne-a îndemnat să începem această discuţie referitoare la pregătirea pentru sezonul de încălzire, s-a lamentat că, cu fiecare an, e tot mai greu şi mai greu să încălzeşti o casă particulară. Cu toate că ea, ca şi mulţi alţi orăşeni, şi-a instalat încălzire autonomă, al treilea an e nevoită să cumpere lemne şi cărbuni ca să-şi încălzească locuinţa. Anul acesta, spune ea, pentru 2 tone de cărbune are nevoie de 7000 de lei (3600-3700 lei pentru o tonă), de aceea deocamdată are de gând să cumpere numai o tonă şi lemne pentru care se cer încă vreo 500 de lei. Nu e exclus că înainte de sezon cărbunele se va scumpi, de aceea, probabil, va fi nevoită să împrumute de la cineva bani şi să cumpere cărbune.
Cu alte cuvinte, acum de agerimea şi posibilităţile fiecărui conducător, gospodărie individuală depinde, se poate spune, succesul sezonului de încălzire.