Până pe data de 1 iunie a anului curent, urmează să fie evaluată, în baza mai multor indicatori, activitatea întreprinderilor de stat și a societăților în care statul deține cotă parte, precum și performanța directorilor. Ca urmare a evaluărilor, vor fi acordate premii sau vor fi aplicate sancțiuni. Despre aceasta a anunțat directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, în cadrul unei ședințe cu directorii întreprinderilor, transmite IPN.
„Statul deține în proprietate o listă mare de active, care sunt administrate prin intermediul APP. Administrarea eficientă a activelor de stat de-a lungul anilor a fost criticată și deseori a fost criticată binemeritat. Prim-ministrul a solicitat să fie elaborat și implementat un instrument eficient de apreciere a activelor publice. Agenția Proprietății Publice transmite administrarea proceselor operaționale în sarcina directorilor, a dumneavoastră, care de fapt și se ocupă de administrarea activelor statului. Or, administrarea eficientă direct depinde de activitatea dumneavoastră”, a declarat Ghenadie Țepordei în cadrul ședinței, care a durat în jur de cinci minute.
Potrivit directorului APP, va fi apreciată eficiența personală a directorilor, în baza unor indicatori de performanță. „Solicităm directorilor să elaboreze, ținând cont de specificul întreprinderii administrate, setul de indicatori de performanță personală. Indicatorii trebuie să fie măsurabili, să ofere posibilitatea de a aprecia performanța directorului pe toate dimensiunile vitale ale întreprinderii, precum ar fi: cifra de afaceri, costurile de producere, dezvoltarea capacității echipei, dezvoltarea și modernizarea bazei de producere și altele”, a notat Ghenadie Țepordei.
Directorii vor prezenta setul individual de indicatori timp de zece zile. „Indicatorii vor sta la baza evaluărilor trimestriale a fiecărui director, iar rapoartele de evaluare vor fi făcute publice. În funcție de rezultatele evaluărilor, vor deriva fie premierile, fie sancțiunile”, a precizat directorul Agenției Proprietății Publice.
Solicitat de jurnaliști, Ghenadie Țepordei a declarat că administratorii riscă să fie, de exemplu, sancționați disciplinar. „Nu ne punem sarcina concedierii persoanelor, dar ne propunem să elaborăm anumiți indici de performanță, care ne-ar permite să dăm o apreciere corectă în administrarea patrimoniului public”, a mai spus directorul APP.
În Republica Moldova sunt în jur de două sute de întreprinderi de stat.