Probabil, nu degeaba se spune: fă-ţi vara sanie. Când în Ungheni vor începe să pregătească sania de frigurile viitoare, dacă sezonul de încălzire s-a încheiat abia pe 10 aprilie? Cu ce s-a terminat acesta, cu datorii, ca întotdeauna?
Potrivit lui Iurie Marcoci, directorul SA „Comgaz-Plus”, sezonul s-a încheiat destul de bine, deoarece sistemul a funcţionat ritmic, agentul termic a fost furnizat în conformitate cu normativele. Acum a mai rămas să fie lichidate datoriile, în primul rând, pentru consumul de gaze – 3,5 mln. lei. Datoriile faţă de întreprindere constituie: populaţia – 1,6 mln. lei., primăria – 2 mln lei, instituţiile de învăţământ – 400 mii, instituţiile medicale – 900 mii. Dacă în anii precedenţi întreprinderea încheia sezonul cu datorii de 5-7 mln., cel de anul acesta poate fi numit favorabil, dacă luăm în conderaţie reducerea datoriilor de milioane.
În ce priveşte datoriile curente ale populaţiei, oamenii au posibilitatea să le achite până pe 1 august fără a aştepta că întreprinderea să-şi aplice dreptul de a se adresa în instanţa de judecată. Nu trebuie să aştepte şi datornicii „mai vechi”, care, probabil, au uitat că, cândva, casele lor s-au încălzit şi ei până azi nu au plătit pentru agentul termic. Deci nu trebuie să stea până când în uşile lor va bate executorul judecătoresc, doar întreprinderea, orice ar fi, intenţionează să încaseze datoriile istorice în mărime de 1 mln. 200 mii lei, a fost implicată chiar o firmă din capitală specializată în recuperarea datoriilor.
Interlocutorul a adăugat că, de pe 4 mai, întreprinderea a început pregătirea pentru noul sezon de încălzire. Urmează să repare reţeaua, să efectueze lucrări la centrala termică în curs de construcţie de la grădiniţa „Andrieş”. Trebuie să analizeze cât de mult doresc locatarii unor blocuri de pe strada „Ion Creangă” să se rebranşeze la sistemul centralizat de încălzire, mai ales dacă se ia în calcul cîţi oameni îşi distrug sănătatea în locuinţele neîncălzite.
Sunt în oraş blocuri în care a început un proces ireversibil în ce priveşte starea sistemelor de încălzire din ele? Interlocutorul a menţionat cu reproş, chipurile, ce înseamnă proces ireversibil, se cere doar dorinţa oamenilor care locuiesc în casa respectivă. Dar trebuie de menţionat că afară de dorinţă mai este nevoie şi de sume impunătoare de bani. În plus, acum multe apartamente, din anumite cauze, sunt pustii şi pentru a beneficia de agent termic trebuie să fie restabilit sistemul interior, să se instaleze contoare şi să se asigure furnizarea verticală-orizontală a agentului termic. În Chişinău sunt câteva case din acestea, dar acolo şi condiţiile sunt cu totul altele. În plus, acolo căldura costă mai ieftin în legătură cu producerea energiei electrice, de aceea oamenii au apă caldă şi vara.
Totodată, e absurd că într-un oraş cum e Ungheniul, din o sută de blocuri să fie încălzite în mod centralizat numai 8. Iurie Marcoci a menţionat că, iniţial, casele au fost instalate pentru a aproviziona centralele termice, iar odată cu aceasta să fie încălzit oraşul. 14 centrale termice au fost construite în aşa fel, ca să încălzească tot oraşul, apoi populaţia a început să debranşeze apartamentele, casele atunci se mai încălzeau. Iată atunci s-a inclus sistemul nostru „babele de pe banca din faţa blocului” – cică, ne-am debranşat şi acum plătim bănuţi. „Nu trebuia de permis această deconectare, doar aşa ceva nu există nicăieri, nici în România, nici în Ucraina”, spune el.
Regretăm că în Ungheni, spre deosebire de capitală, unde până şi pensionarii sunt în stare să plătească pentru agentul termic consumat şi pentru apa caldă, iarna mulţi îngheaţă. Interlocutorul explică cu răbdare că dacă în toate blocurile ar fi instalate contoare, dacă toate apartamentele s-ar încălzi, oamenii ar plăti cu mult mai puţin. Apropo, despre tarifele pentru viitorul agent termic e devreme să vorbin? Putem spune doar că întreprinderea producătoare şi furnizoare de agent termic din Ungheni trei ani îşi livrează „producţia” la acelaşi tarif, cu toate că între timp energia electrică şi apa s-au scumpit.