Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 septembrie. Aceasta este dedicată în special absenței războiului și a violenței. Această zi a fost marcată pentru prima oară în anul 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare.
Ziua păcii a fost consemnată și la Ungheni, zi în care circa 90 de elevi din diferite instituții de învățământ din municipiu și raionul Ungheni au participat la un concurs de desene cu genericul „Pacea este întotdeauna minunată”.
Elevii au prezentat și expus în fața Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, 130 de desene prin care a fost redat subiectul păcii. „Toți iubim pacea”; „Fie soare întruna”; „Pacea e iubire, așa cum iubirea e pace”; „Pacea începe cu un surâs din partea celor dragi” și „Să trăim în pace” – au fost mesajele lucrărilor. „În desenul meu predomină hulubul și soarele, simboluri ale păcii pe pământ. Eu doresc ca în lume să fie pace mereu, să nu știm nicicând de război”, a menționat Bianca Mămăligă, elevă la Gimnaziul Todirești.
În agenda evenimentului au fost și ateliere cu participarea elevilor, ghidați de specialiștii bibliotecii, care au avut rolul de a le vorbi elevilor despre pace prin diferite exerciții cum ar fi pictatul pe asfalt, desenul pe peliculă, recitarea poeziilor despre pace, au demonstrat un flashmob în numele păcii.
În același context a fost amenajată o expoziție cu lucrări în mărgelușe, realizată de o refugiată din Ucraina, Caterina Steahliuc, care a menționat cât e de scumpă pacea pe pământ. „Noi, cei din Ucraina, cunoaștem ce este urgia războiului ce a venit neașteptat de dur pe capul nostru. Le mulțumim cetățenilor din Moldova că ne-au primit, ne-au adăpostit și ne-au oferit un loc de muncă. Dorim ca războiul din țara noastră să se termine cât mai curând. Fie ca nici o țară din lume să nu cunoască ce e războiul, ce e violența”, a concluzionat aceasta.
La finalul activității participanții la concursul de desene dedicate păcii s-au ales cu premii.