Protagonista de azi e un alt talent al Ungheniului în artele plastice. E vorba de tânăra pictoriță Oxana Bulibaș. Pe artistă am cunoscut-o în cadrul celei de-a doua expoziții personale „Gândurile mele”. Deși, abia la început de cale, Oxana se bucură de succes. Vă invităm în rândurile de mai jos să o cunoașteți.
Scurte date biografie
Sunt elevă în clasa a VI-a la LT „Vasile Alecsandri”, dirigintă Angela Săculțanu. La Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” e în clasa a III-a, profesoară Tatiana Butnaru.
Succese
În 2017 – locul I în România, concursul de creație „Copilăria – primăvara sufletelor noastre”; locul I la concursul „Magia toamnei” (România); 2018 – concursul interjudețean „Bucuriile zăpezii și ale sărbătorilor de iarnă”, locul I (România); diplomă de onoare „Bunii Grijulii – prietenii mei din comunitate”, locul II „Eroul preferat din povești” (Chișinău); 2020 – locul I la concursul „Să protejăm râurile și mările” (Ungheni), locul II „Sărbătoarea naturii” (Chișinău), votul publicului la concursul național „Imaginație și Realitate”. Acestea sunt doar câteva. Nu le-am menționat concursurile la care am luat diplome de participare. Până la acest moment am 2 expoziții personale. Una la LT „V. Alecsandri” și o alta la ȘP „S. Vangheli”.
Pictura e genetică în familia Oxanei
În familia noastră mai pictează și o mătușă. Nu e vorba de aceea care îmi dăruie cele necesare pentru a practica această artă. (zâmbește)
Pasiuni
Pe lângă pictură, care ocupă locul de frunte în ceea ce înseamnă pasiuni, e și modelarea. Îmi place enorm să modelez diferite figurine în plastilină și lut.
Toate poveștile au un început
Povestea mea cu desenul sau, mai bine zis, dragostea pentru desen început din fragedă copilărie. Țin minte că eram la grădiniță și desenam foarte mult. Părinții m-au susținut și m-au încurajat să urmez această cale. Alături de ei a fost și o mătușă de-a mea, care deși nu pictează, mi-a dăruit tot timpul rechizitele necesare pentru desen, creioane, albume special pentru această artă. Acum când mă gândesc pot să afirm că tot cei care mă înconjoară, mă cunosc mi-au fost alături și m-au încurajat să pictez. Nu pot să nu o amintesc aici pe educatoarea mea, pe prima învățătoare de la clasele primare, pe actuala mea dirigintă și evident pe doamna profesoară de la școala de arte plastice. Fără toți acești oameni nu aș fi atins acest nivel de dezvoltare și cu siguranță că ei vor fi tot timpul lângă mine pentru a mă ajuta să ating performanțe deosebite la pictură.
„Ochii redau cel mai bine ce fel de caracter are un om”
De la început au fost creioanele. Chiar mă gândeam că întreaga mea viață voi lucra în această tehnică, dar dragostea pentru acuarelă mi s-a strecurat în suflet așa pe neprins de veste în clasele primare. La școala de arte plastice am încercat tehnica în guaș. La moment am rămas la ea. Îmi plac să execut portrete și pun accentul pe ochi. De ce ochii? Pentru că ei redau cel mai bine caracterul unui om. După portrete urmează compozițiile.
Ce calități trebuie să aibă un tânăr pictor
Sunt o fire modestă și nu mă pot considera chiar o pictoriță desăvârșită, fiindcă mai am o cale foarte lungă de parcurs până a mă numi artistă plastică. Dar consider că un pictor trebuie neapărat să fie răbdător, dorința puternică de a persevera, un pic de talent evident și entuziasm.
Gestionarea timpului
Pe primul loc în agenda mea sunt studiile. Îmi fac temele pentru acasă și apoi pictez. Recunosc că uneori nu pot să ajung la orele de la Școala de Arte Plastice, dar recuperez desenând acasă.
Lumea în pandemie văzută de o tânără pictoriță
Știți toată această perioadă o percep ca o închisoare. Mai mult în casă, pe străzi cu mască de protecție. Chiar și timpul de executare al unei lucrări e mai lung. Începe să piară elanul.
Aproximativ 200 de tablouri a desenat
Am foarte multe tablouri. Aproximativ 200. Casa a fost transformată într-un centru expozițional (zâmbește). O parte se află acolo unde participăm la concursuri. Ele rămân la organizatori.
Profesoara despre discipolă
Ea când face o lucrare e foarte migăloasă, e atentă la fiecare detaliu și aceasta îi ia foarte mult timp. Sunt alți copii care fac repede lucrarea, care sunt mai distrași și profesorii trebuie în permanență să le atragă atenția. Oxana e autodidactă. Caracteristic pentru ea e volumul, o combinație multiplă de culori, care te transpune într-o lume de basm atunci când privești tablourile sale. Transmite privitorilor – bunătatea, sinceritatea. Ea introduce foarte mult în compoziții păsări, flori. Rar copii pot transmite un așa mesaj.