Scriitoarea și cercetătoarea Galina Martea, doctor în științe economice, autoare a mai multor volume de versuri, eseuri, publicistică, proză, critică și istorie literară, stabilită în Olanda, a lansat recent la Editura ”Bestelmijnboek” din Haga volumul de critică literară „În dialog cu creația umană”. În noua lucrare autoarea face o analiză a creației literare a scriitorilor români contemporani, apărută în volume aparte, antologii colective sau reviste literare.
Galina Martea s-a născut la 30 iulie 1959, fiind „de naționalitate română, este fiica învățătorului Sârbu Vladimir (din comuna Cornești, județul Ungheni, Republica Moldova, cu titlu onorific de “Învățător emerit al învățământului public din URSS”) și a învățătoarei Sârbu Xenia”, după cum notează însăși scriitoarea pe blog-ul său. Dânsa este doctor în științe economice, activitatea profesională a consacrat-o cercetărilor științifice și învățământului universitar. Este membru titular al Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română și se publică în antologii literare (poezie, proză), antologii pedagogice, enciclopedii, deținătoare a mai multor premii literare din Republica Moldova și România.
Editorial debutează literar în 1993 cu placheta de versuri „În lumea mea”, urmată de cărțile de versuri „Îngerii sufletului”, „Acasă”, „Orbul dintre ani”, „Durere tricoloră” și de volumele „Basarabia – destin şi provocare”, „Sistemul de învăţământ – promotor al identității naționale” ș.a.