În numărul trecut al ziarului „Unghiul” („Unii au datorii, iar alții suferă”) locuitorii satului Unțești au abordat chestiunea privind problemele în aprovizionarea cu apă din cauza datoriilor acumulate de consumatorii din alte sate. Vineri, pe 29 martie, în satul Florițoaia Veche a avut loc o întâlnire a vicepreședintelui raionului Ungheni, Alexandru Brînză, cu primarii comunelor și satelor care sunt deservite de ÎM ”Apă-Ungheni”.
Primarul satului Unțești, în care nu sunt datornici, Nicolae Sorotinschi, e de părere că locuitorii acestui sat și cei din Alexeevca, unde consumatorii au o datorie de doar 4000 de lei care ar putea fi colectați în câteva ore, să nu fie lipsiți de apă pentru datoriile altora. Dar el nu poate să înțeleagă, cum cetirenenii au acumulat o restanță de 53 de mii de lei, ceva mai puțin au locuitorii din Florițoaia Veche, cum poți admite să se acumuleze asemenea datorii. Indignarea lui poate fi înțeleasă, cu atât mai mult cu cât e mai ușor să apeși un buton și să stopezi furnizarea apei, fară a te gândi la cei, pe care, potrivit interlocutorului, îi împingem spre colaps, Cu timpul, a menționat el, vor fi racordați la sistemul orășenesc de aprovizionare care va rezista, mai ales că apeductul lor oricum livrează numai apă tehnică.
Desigur, aici apare o întrebare: la ce bun a fost nevoie de stația de epurare din Mănoilești unde, atunci când s-a dat în exploatare, s-a adus apă din Prut cu cisternele? Câte milioane de lei au fost „băgate” în ea? Nu era mai bine să se instaleze stația proprie la Prut?
„Toți trebuie să se mobilizeze pentru a soluționa această problemă, în primul rând, primarii, deoarece au datorii și instituțiile publice și în cel mai scurt termen să achite datoriile, deoarece se formează un cerc vicios”, a menționat Alexandru Brînză. Beneficiarii nu achită consumul de apă, iar Stațiunea Tehnologică pentru Irigare (STI) care dă apă în sistem nu e în stare să plătească pentru energia electrică. Totodată, lucrătorii de aici de câteva luni nu primesc salariile, inclusiv din cauza că într-un sat anume oamenii nu doresc să plătească pentru apă.
Interlocutorul spune că problema mai constă și în faptul că în unele gospodării iarna s-a spart țeava și apometrul a calculat în câteva luni câte 7-12 mii de lei. Cu regret, Consiliul Raional nu poate aloca bani pentru achitarea acestor datorii – nu permite legea, dacă ar fi fost vorba de reparație, de exemplu, a pompei, era cu totul altceva. Apropo, la 1 aprilie, a avut loc întâlnirea ordinară. Interlocutorul a menționat că se vor deplasa în primăriile unde sunt datorii mari. „Îi înțeleg pe locuitorii din Unțești, de ce ei trebuie să sufere din cauza altora. Și dacă se va reuși să se stingă datoria față de STI cu cel puțin 40 la sută, se vor strădui să dea apă în acele sate, unde oameni sunt responsabili și plătesc. Dacă te gândești că o tonă de apă costă 15 lei, nu e chiar atât de mult”, a spus Alexandru Brînză.