Am putea să răsfoim prin amintiri și să reînviem unele din ele și anume că în vremurile de neuitat în fiecare sat mare erau ferme de lapte-marfă, complexe de îngrășat, dar oamenii cumva trăiau, nu se sufocau de mirosul gunoiului de grajd. De altfel, aproape toți munceau acolo și vitele nu erau o piedică. Din acele ferme a rămas doar numele, ba și el în memoria câtorva oameni. Azi ferme sunt mai puține și arată altfel, în schimb, oamenii au devenit mult mai sensibili la emanații și murdărie. Care e cauza am putea doar presupune: ori proprietarii de ferme încalcă toate regulile și cerințele, ori oamenii s-au făcut capricioși și pretențioși, ori afacerea altora e ca sarea în ochi.
Astăzi, subiect de conversație a devenit plângerea locuitorilor din Petrești că uneori nu pot respira de la duhoarea ce se răspândește de la ferma de porci care există aici. Drept că în trecut creșteau vreo 20 de mii de capete, iar acum ar fi doar câteva mii. Potrivit șefului Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, Viorel Scutaru, în prezent crescătorii de porci mari, cum sunt cele din Petrești și Țâghira, ferme de vaci (Bușila) – ca să le numeri îți ajung degetele de la o mână – sunt amplasate în încăperi-tip și la o anumită distanță de localități. Ferme mici, de familie, în care sunt îngrijite 5-6 animale, desigur, sunt mai multe.
Mihai Staroșciuc, secretarul Consiliului local al comunei Petrești, a fost surprins de întrebare: dar când oamenii mănâncă carne, nu miroase urât? El a subliniat că unde se produce carne și lapte, nu este întotdeauna curățenie și ordine și nu întotdeauna miroase frumos. „Să nu credeți tot ce se spune, pentru că există oameni care niciodată nu sunt mulțumiți. Pe vremuri, la acest complex, unul dintre cele mai mari din țară, erau 25 de mii de capete, acum doar cinci mii și oamenilor, cer scuze, le miroase urât. Atunci aproape tot satul muncea la complex și nimeni nu simțea duhoarea, acum lucrează mai mult de o sută de oameni, restul s-au făcut boieri și nu le place miazma. Acum aici avem locuri de muncă și suntem foarte mulțumiți de asta, oamenii primesc salarii bune, nu vor să plece nicăieri, au mese gratuite de care nu se servesc la toate restaurantele, iar acest lucru înseamnă bani economisiți pentru angajați”, a spus el. Complexul a fost construit în conformitate cu un proiect standard, mai multe institute de proiectare au lucrat la el, până la sat e o distanță de peste 500 de metri. Da, când bate vântul de la nord, poți simți mirosul, însă producția este producție. În capitală, spune el, și fără fermă de porci te sufoci și nimic nu se întâmplă, oamenii trăiesc mai departe.
Locuitorii din satul Agronomovca câțiva ani au avut necazuri. Dar nu de la izul din ferme, ci de la vitele, al căror proprietar, judecând după plângerile sătenilor, da drumul vacilor și porcilor „la păscut” și nimiceau roada de pe lanurile din apropiere. Ar fi fost vreo 50 de vaci și un văcar, care, desigur, nu le putea păzi pe toate, iar despre porci nici nu face să vorbim, ei „se plimbau” unde doreau și făceau multe pagube câmpurilor. Oamenii, după cum a spus una dintre sătence, au scris la primărie, au anunțat poliția, însă fără rost. Și mare bucurie au avut când proprietarul, locuitor din altă primărie, și-a vândut vitele. Nu știm, spun ei, dacă toți porcii au fost prinși în pădure. Mirosul din sat provenea de la o fermă de păsări. Proprietarul a făcut ceva sau a îmbunătățit, deoarece anul acesta nu mai sunt deranjați.
Orice s-ar spune, dacă nu vor fi ferme, inclusiv de familie, vom rămâne fără carne și lapte. Desigur, e de dorit ca proprietarii lor să se gândească nu numai la venituri și beneficii, ci și la respectarea legii.