Organizația Mondială a Sănătății își exprimă îngrijorarea în legătură cu nivelul alarmant al răspândirii coronavirusului de tip nou. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că urmare a unei evaluări situația generată de COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Oficialul mai spune că aceasta este prima pandemie provocată de coronavirus, transmite IPN.
„Descrierea situației ca pandemie nu schimbă evaluarea OMS asupra riscurilor pe care le prezintă acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS și nu schimbă ceea ce ar trebui să facă țările. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu putem spune asta suficient de tare sau suficient de clar, sau destul de des: toate țările pot încă schimba cursul acestei pandemii. Aceasta este prima pandemie care poate fi controlată”, menționează Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe Facebook.
Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, din 31 decembrie 2019 și până pe 10 martie, au fost raportate 114 243 cazuri de infecție coronavirusul de tip nou, confirmate clinic și de laborator. De asemenea, au fost înregistrate 4 023 decese, dintre care peste trei mii în China și peste patru sute în Italia.
Până la data de 11 martie, în Republica Moldova au fost confirmate patru cazuri de infecție cu COVID-19.
Banca Națională a Moldovei încurajează cetățenii să utilizeze metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile pentru plata bunurilor și serviciilor în puncte comerciale. Aceste metode sunt mult mai igienice decât utilizarea numerarului și constituie o bună practică de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile, inclusiv a virozei de tip COVID-19, mai transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, BNM menționează că evitarea sau limitarea contactului cu banii care circulă din mână în mână poate avea efecte sesizabile pentru protecția sănătății fiecăruia.
Totodată, BNM, în calitate de autoritate monetară, ia măsuri speciale de stocare și procesare a bancnotelor și monedelor primite din circulație prin izolarea acestora pe o perioadă de minimum 14 zile, înainte de a fi repuse în circulație, pentru a limita riscul de propagare a noului virus.
Banca Națională, băncile licențiate și prestatorii de servicii de plată nebancari funcționează în regim normal, fiind gata să asigure toate serviciile financiare prestate.