Calendarul minte sau anotimpurile au pierdut simțul timpului și de aceea afară este atât de cald, dar oamenii sunt bucuroși, inclusiv pentru că sezonul de încălzire va începe mult mai târziu și vor reuși să economisească bani.
Oricum va veni ziua când va trebui, vrei – nu vrei, de plătit pentru căldură. Cât îi va costa pe locatarii blocurilor locative din Ungheni ne va spune directorul SA „Comgaz-Plus”, Iurie Marcoci. Apropo, sezonul de încălzire în oraș a început deja. Poate de aceea este atât de cald afară? Totodată, interlocutorul ne-a bucurat, spunând că săptămâna aceasta va avea loc o întâlnire la ANRE și este posibil ca tariful la agentul termic să fie ușor redus, prin urmare, vom vorbi despre costurile acestuia mai târziu.
Printr-un ordin al primarului municipiului Ungheni, instituțiile școlare și preșcolare sunt încălzite, începând cu 8 octombrie. Săptămâna trecută, căldura a fost furnizată tuturor instituțiilor, cu excepția Centrului de Sănătate-1, și în blocurile locative care sunt încălzite prin sistemul centralizat din oraș. În prezent, funcționează șapte centrale termice, una își așteaptă consumatorul. În ceea ce privește clădirile cu multe etaje, acum doar în 6 dintre ele locuitorii folosesc agentul termic furnizat de încălzirea centralizată din Ungheni, deși cu 3 ani în urmă erau 9. Totodată, în această vară au fost depuse 17 cereri de conectare la sistemul centralizat de încălzire. Și de deconectare? Se pare că nu a fost niciuna.
Întreprinderea este pregătită pentru sezonul de încălzire, au fost făcute reparațiile necesare, care se efectuează an de an, totul a fost verificat, inclusiv de serviciile specializate ale furnizorului de gaz, Direcția Situații Excepționale și Securitatea Muncii. Datoriile? În ceea ce privește întreprinderea însăși, ea nu are datorii, iar consumatorii casnici înregistrează o restanță de 860 de mii de lei. Interlocutorul a menționat că acestea nu sunt la nivelul datoriilor de 4 milioane de lei de atunci când el a devenit șef la „Comgaz-Plus”, ci în special istorice, unele cu o vechime de peste 5 ani. Cum se vede, oamenii au instalat în apartamente încălzire autonomă și au uitat de datoriile ce le aveau la căldură.
Vom reaminti că familiile defavorizate, dacă membrii adulți sunt persoane de vârstă pensionară, persoane cu dizabilități, șomeri înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă etc., au dreptul la ajutor social pentru perioada rece a anului de la 1 noiembrie până la 1 aprilie. Specialistul principal al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Dina Cebotari, a precizat că anul acesta mărimea ajutorului este de 350 de lei și se acordă dacă venitul lunar al solicitantului este mai mic de 2059 lei. Dar nu trebuie să uităm de veniturile globale ale familiei și de modul în care este calculat, de prezența bunurilor mobile și imobile și de indicatorii de bunăstare.