În miez de iarnă, la data de 21 ianuarie, în urma aplicării la proiectul internațional „Ora să ȘTIM’’, a doua etapă, am fost selectată câștigătoare, am mers la instruiri, ca mai apoi de la 1 februarie, la Biblioteca Publică Cetireni să fie lansat proiectul dat. Inițiat și lansat în Germania în anul 2015 proiectul s-a bucurat de mult succes și s-a extins apoi în Austria, Polonia, România, iar în 2019 trece Prutul pentru a fi implementat în Moldova.
Utilizatorii, copii de la Biblioteca Publică Cetireni, sunt printre norocoșii care au beneficiat de el, la fel ca și copiii de la 101 biblioteci din țară. Dacă până nu demult în bibliotecă se obișnuia să se promoveze îndeosebi scriitorii și operele acestora, acum activitatea bibliotecii se axează și pe promovarea curiozității pentru știință, tehnologie, inginerie, matematică prin intermediul cărților pentru copii. Pornind de la lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii vor descoperi noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor.
Pentru a realiza proiectul, am selectat 4 grupuri de copii de la Gimnaziul Cetireni și Grădinița „Voinicel” din localitate. Au fost încheiate acorduri de colaborare între instituții, acorduri parentale, apoi s-a purces la drum.
Micii utilizatori sunt foarte entuziasmați de această nouă activitate care constă din două părți: prima – lecturarea cărții și a doua – experimentul. La prima parte copiii sunt surprinși de dimensiunile mari ale cărților, de intrigantele desene provocator colorate, pentru a le testa cunoștințele și simțurile, de textele simple și interesante. Cu nerăbdare însă așteaptă a doua parte a activității unde se întrec la etalarea cunoștințelor acumulate, desenează, colorează, participă la jocuri de rol, la jocuri distractive și, nu în ultimul rând, urmăresc cu emoții nemaipomenite experimentul – mica magie ce le provoacă imaginația și dorința de a dezlega misterul acesteia. Se zice că și Edison, cunoscutul inventator american, când era mic, tot experimenta, a dat foc hambarului familiei pentru a înțelege cum arde focul, a hrănit fetița vecinului cu râme presărate cu zahăr crezând că a găsit secretul zborului ș.a.
Cititul împreună le îmbogățește copiilor vocabularul, le dezvoltă, cum am mai zis, imaginația, le antrenează memoria și concentrarea și le stârnește pofta de cunoaștere.
Acest proiect este o nouă provocare, o nouă deschidere spre alte necuprinse sfere ale cunoașterii.
Activitățile, de regulă, se desfășoară în incinta bibliotecii pentru a cultiva copiilor deprinderi de frecventare a bibliotecii, dar dacă se întâmplă să fie ger ori ploaie mă deplasez singură la ei, urmând povața proverbului „Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed’’.