Recent pentru agenții economici din ramura agricolă a raionului Ungheni, dar și pentru alte categorii ce au tangențe cu agricultura, a fost desfășurată o sesiune de informare la compartimentul „Capacitatea producătorilor agricoli în domeniul agriculturii cu accent pe tehnologii și soluții de eficiență energetică accesibile și durabile”. Activitate ce face parte din proiectul „Răspuns multidimensional la provocările emergente ale securității umane în Moldova”, finanțat de Japonia și gestionat de PNUD Moldova.
Tatiana Durleștean, managera proiectului, a adus la cunoștința celor prezenți programele PNUD, accentuând că scopul acestui proiect este de a contribui la securitatea alimentară a Republicii Moldova și la atenuarea impactului economic al creșterii prețului, cauzat de scăderea producției de culturi în Ucraina ca urmare a conflictului militar, precum și a perturbării lanțurilor de aprovizionare din regiune.
„Aceste aspecte sunt cele mai severe în special asupra grupurilor vulnerabile, populația rurală, gospodăriile cu trei și mai mulți copii, gospodăriile conduse de femei și femeile din zonele rurale în special”, a specificat Tatiana Durleștean, în cadrul sesiunii.
Sergiu Robu, expert în cadrul proiectului, a relatat participanților la sesiune despre unele tehnologii și soluții de eficiență energetică, accesibile și durabile: explorarea strategiilor și provocărilor în adaptarea surselor de energie regenerabile; principiile dezvoltării durabile; analiza tehnologiilor actuale și emergente care pot îmbunătăți eficiența energetică în sectorul agricol; avantajele și implementarea microenergeticii în contextul specific al agriculturii. Potrivit dânsului, cunoașterea tehnologiilor ecologice le va permite agricultorilor să obțină rezultate mai bune în activitatea desfășurată, să minimalizeze costurile și să protejeze mediul înconjurător.
„Prin implementarea acestor tehnologii, specialiștii din domeniul agricol pot utiliza optimizarea resurselor și pot contribui la sustenabilitatea agriculturii, asigurând o producție durabilă, protejând în același timp ecosistemul pentru generațiile viitoare”, a menționat expertul.
„Suntem conștienți de faptul că eficiența energetică în agricultură este o necesitate, dar și o prioritate pentru a minimaliza costurile de producere, dar și pentru a obține rezultate bune în activitatea pe care o desfășurăm. Este un potențial economic, dar și tehnologic pe care urmează să-l însușim. Evident că vom avea nevoie de studiere, consultanță, școlarizare, aplicare și exploatare corectă a acestor produse tehnice de generare a eficienței energetice”, a menționat Victoria Bernic, coordonatoare proiecte investiționale SRL Elansoftargo.