Recent în Ungheni s-a desfășurat un amplu eveniment economic. E vorba de Businees Week. Cu această ocazie a fost prezent și ministrul economiei și digitalizării, Dumitru Alaiba. Acesta a oferit un interviu în exclusivitate ziarului „Unghiul”. Cu un accent pe atragerea de investiții, digitalizare și dezvoltarea infrastructurii, oficialul a subliniat importanța colaborării între autoritățile locale și mediul de afaceri. Ne-a vorbit despre modalitățile prin care ministerul pe care îl conduce poate susține inițiativele locale și poate stimula inovația. În cadrul interviului au mai fost abordate subiecte esențiale, precum potențialul turistic al regiunii, importanța parcurilor industriale și nevoia de a îmbunătăți accesul antreprenorilor la tehnologiile digitale, dar și impactul referendumului din 20 octombrie asupra sectorului economic.
— Care este motivul vizitei dvs la Ungheni?
— Dimineața am fost la Mircești, unde se desfășoară cea de-a patra zi de Business Week. Anul acesta am decis să mergem și în țară, nu doar la Chișinău. O zi a fost la Edineț, altă zi a fost la Bălți și azi la Ungheni. După care am venit să discutăm și cu antreprenorii din Ungheni. Să vedem cum îi ajutăm, cum dezvoltăm economia locală, să vedem cum putem să-i ajutăm ca să investească. (Nota redacției: Moldova Business Week 2024 a avut loc între 16 și 20 septembrie, fiind organizat de Agenția de Investiții din Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și asociațiile de profil din diverse sectoare economice. Evenimentul reprezintă o platformă esențială pentru investitori, antreprenori și experți economici, având ca scop analiza tendințelor economice și a politicilor naționale, în contextul integrării europene a Moldovei. Pe 19 septembrie, la Ungheni, va avea loc un eveniment dedicat industriei turismului și vinificației, două domenii importante pentru economia țării. Moldova este în top 20 producători mondiali de vin, iar vinurile sale sunt exportate în peste 70 de țări, Europa fiind principala piață de desfacere. Ungheni joacă un rol central în dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), cu peste 3.650 de IMM-uri active. Zona Economică Liberă „Ungheni – Business”, cu 59 de rezidenți și investiții de 117 milioane USD, atrage investitori internaționali, companii precum Lear Corporation, EuroYarns și Covoare Ungheni contribuind semnificativ la economia locală și națională).
— Și după această întâlnire care e concluzia dvs: cum puteți să-i ajutați concret pe antreprenori?
— Noi am testat unele idei pe care le avem, am și spus cu ce ne ocupăm, care sunt prioritățile pentru perioada imediat următoare. Evident că oamenii au unele probleme punctuale, însă am discutat despre accesul la finanțare și investiții, și despre unele aspecte din diferite domenii, de la producere la industrie, la transport și altele, pe care mi le-am notat și vom încerca să le rezolvăm.
— Ați pomenit că ați fost la Business Week. Cum va influența acest eveniment economia țării și, în special, a regiunii Ungheni?
— Sensul la toate aceste evenimente este ca să creștem vizibilitatea unui sector, a unei regiuni, să aducem oameni care nu au fost niciodată aici și să-i ajutăm să găsească parteneriate, idei, proiecte și altele. Acest lucru chiar funcționează, pentru că orice proiect mare s-a pornit de la o discuție, de la o întâlnire de acest fel. La Ungheni se discută despre turism, despre oportunitățile de turism din Moldova, iar Ungheniul are un potențial turistic extraordinar. Cred că o să avem și rezultate. Iată zilele acestea se va lansa un nou traseu turistic prin Ungheni, sunt foarte multe locuri pitorești care pot fi valorificate, iar aceasta înseamnă oportunități de afaceri și dezvoltarea economică a zonei.
— Ce măsuri concrete urmează să adopte ministerul pe care îl conduceți pentru atragerea investițiilor în raionul Ungheni, având în vedere poziția sa (la frontieră cu UE)?
— Chiar cu antreprenorii am discutat despre portul Berești (așa îl numi noi), despre terminalul multimodal Berești, care o să fie o investiție strategică la nivel național. De fapt, Ungheniul are un potențial industrial mare, este industrie și trebuie susținută. Zona Economică Liberă Ungheni nu are locuri, nu are spațiu pentru noi investiții; trebuie spațiu, trebuie infrastructură, și avem nevoie de alt model. La urma-urmei, asta o să se întâmple, pentru că la Ungheni va fi construit un parc industrial mare, așa cum scrie cartea, de standard european.
— În contextul digitalizării economiei, ce inițiative sunt în plan pentru a sprijini antreprenorii locali să adopte tehnologiile digitale ca să își crească competitivitatea?
— O să mă refer la întreaga țară, pentru că digitalizarea nu are hotare. Pentru antreprenori, digitalizarea înseamnă doar știri bune, pentru că asta înseamnă simplitate, rapiditate, câștig de timp și fără risc de corupție. Noi deja avem peste 60% din tot ce înseamnă servicii publice digitalizate. 80% dintre interacțiunile dintre antreprenori și stat sunt digitale; asta e realitate, asta înseamnă că toate certificatele, permisele și alte acte sunt prestate digital, și mergem pentru ca ele să fie 100% digitalizate, pentru că ne dorim să avem un stat digital. Noi doar în anul acesta am redus cu 20% povara de raportare, fie prin excludere, fie prin digitalizare, fie prin comasare, și o să continuăm tot așa.
— De multe ori pică sistemele. Care sunt măsurile ca să fie evitate așa situații?
— Evident că orice sistem trebuie îngrijit și noi cu toții ne creștem capacitățile. În același timp, pot fi știri că a ars o arhivă care era pe hârtie și e grav, pentru că acestea nu mai pot fi restabilite. Digital, reiterez, e mai sigur, pentru că un sistem poate cădea, dar datele sunt protejate și ele pot fi restabilite. Când o hârtie se pierde, atunci se pierde și informația. O hârtie mai înseamnă și mai multe șanse de a falsifica, de a putea corupe, și este mult mai instabil. Pentru a evita căderile de sistem, pregătim specialiști și în curând lansăm Cybercorul.
— Cum va influența rezultatul referendumului din 20 octombrie sectorul economic?
— Noi putem să avem toată încrederea și credința în oameni și în faptul că ei pot face diferența dintre bine și rău. Credem că vom avea un vot covârșitor pentru integrarea în UE, iar eu cred că unghenenii simt și văd, și știu beneficiile UE. Acest semnal, e o voce puternică pentru integrarea în UE, o să însemne, inclusiv o accelerare economică, pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu România în ultimii 20 de ani, cu Polonia, cu Ungaria, cu țările baltice, cât de rapid s-au schimbat aceste țări datorită integrării. Aceasta ne așteaptă și pe noi. Nu credem că oamenii Moldovei își vor răul; ei își doresc o țară cu viitor, o țară cu justiție, unde se respectă drepturile omului.
— Fondurile de preaderare și dacă agenții economici sunt pregătiți să le absoarbă?
— În discuțiile cu agenții economici, ei cu siguranță că sunt gata, pentru că asta se vede din modul cum ei gândesc, cum ei vorbesc. Trebuie să muncim ca să avem acces la fondurile de preaderare și trebuie să avem un răspuns ferm și puternic pe 20 octombrie.