Operatorul regional „AVE Ungheni” oferă servicii în domeniul salubrizării și colectării deșeurilor pentru 11 mii de gospodării și peste 750 de companii din municipiul Ungheni și alte 11 localități învecinate. În perioada 2021-2023, operatorul a beneficiat de suportul Uniunii Europene, PNUD Moldova și a Franței, în valoare totală de peste 307.000 euro. Întreprinderea a fost dotată cu echipamente moderne și sisteme avansate, care au contribuit la îmbunătățirea performanței și calității serviciilor pe care le prestează, transmite UNDP.
Economii semnificative prin implementarea sistemelor inteligente
Din biroul său aflat la parterul primăriei municipiului Ungheni, Claudia Coniuhov, administratoarea SRL „AVE Ungheni”, urmărește în timp real imagini video de la una din cele 20 de platforme de colectare a deșeurilor.
Din primăvara anului 2022, sistemul de monitorizare video este funcțional, fiind amplasat la cele mai mari platforme de colectare a deșeurilor din municipiu. Tot atunci, la șase autospeciale a fost instalat sistemul GPS. Implementarea acestor sisteme a fost realizată cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.
În aproape doi ani de la instalarea sistemelor, compania constată mai multe beneficii.
„Platformele sunt cu acces liber, nu sunt încuiate, oricine având acces la ele. Spre regret, anterior ne-am ciocnit cu multiple cazuri de vandalism, dar odată cu instalarea camerelor video, Poliția a identificat persoanele care vandalizau platformele. De asemenea, camerele video sunt un instrument util în informarea întreprinderii atunci când containerele sunt pline și necesită intervenții”, notează Claudia Coniuhov.
Sistemul de monitorizare video contribuie la menținerea ordinii și prevenirea aruncării deșeurilor în afara containerelor instalate pe platforme. Acest lucru asigură securitatea publică și securitatea platformelor, dar și încurajează cetățenii să practice colectarea selectivă și să păstreze platformele în stare bună și curată.
Totodată, implementarea sistemului GPS la autospeciale a facilitat monitorizarea graficului de lucru și activității șoferilor, a promovat conduita responsabilă în trafic, dar și a generat automat foile de parcurs privind consumul de carburant și rutele efectuate de autospeciale.
„În 2023, în comparație cu 2022, consumul de carburant s-a redus de la 51365 litri la 48437litri, iar datorită sistemului GPS, consumul de combustibil pe distanța de 100 km pentru fiecare autocamion s-a redus semnificativ. Acest sistem a contribuit și la reducerea furturilor și la promovarea unei conduite corecte a șoferilor”, conchide Claudia Coniuhov.
Andrei Cernei este șofer la SRL „AVE Ungheni” de aproape 15 ani, iar de când autospeciala pe care o conduce este dotată cu sistem GPS și senzori în față și spate, constată că lucrul său a devenit mai ușor și mai sigur: „Mă ajută foarte mult, când dau în spate văd ce operațiune execută operatorul, senzorii îmi semnalizează dacă se întâmplă ceva, deci e mai multă securitate”.
Infrastructura de acces modernizată și o nouă autospecială
Modernizarea SRL „AVE Ungheni” cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a început încă în 2021, atunci când a fost achiziționată o autospecială pentru transportarea deșeurilor colectate selectiv. Un an mai târziu, a fost amenajată o suprafață de 4435 m2 pentru parcarea mijloacelor tehnice și depozitarea containerelor (zona pentru spălarea recipientelor, zona de uscare, zona de depozitare).
„Era foarte dificil accesul atât al autospecialelor, cât şi al angajaților, în special pe timp de ploaie, când totul în jur era noroi. Asfaltarea terenului de la SRL „AVE Ungheni” a avut drept beneficii îmbunătățirea accesului și mobilității, crearea spațiilor de parcare pentru autospeciale, protejarea terenului şi cel mai important a sporit operativitatea proceselor, precum și s-au redus costurile de întreținere”, explică Claudia Coniuhov.
Containere și echipamente noi de protecție pentru angajați
Municipiul Ungheni este printre primele localități din Republica Moldova care începând cu 2008 a reușit să dezvolte infrastructura necesară pentru un sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Totodată, din 2017 operatorul are dreptul să colecteze deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE-uri).
În municipiu sunt amenajate 78 de platforme de colectare a deșeurilor și 1845 de containere.
Cele 1845 de containere de 120 l, 240 l și respectiv 1100 l au fost primite în dotare în noiembrie 2023, fiind procurate din fonduri europene, prin intermediul PNUD.
În 2023, operatorul a mai primit 40 de seturi noi de echipamente de protecție pentru angajați (salopete de iarnă și vară, tricouri polo și cizme de iarnă). Acestea au fost achiziționate din resursele oferite de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Franceze.
„Investiția considerabilă în dezvoltarea și modernizarea operatorului regional ‘AVE Ungheni’ aduce beneficii semnificative pentru cetățenii de rând. Prin furnizarea de servicii publice adecvate și accesibile, precum salubrizarea și colectarea deșeurilor, cetățenii din municipiul Ungheni și localitățile rurale învecinate beneficiază de un mediu mai curat și mai sănătos. Aceste servicii îmbunătățite nu numai că sporesc calitatea vieții locuitorilor, dar și contribuie la creșterea atractivității regiunii pentru întreprinderi și investitori”, afirmă Alexandru Pelivan, managerul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
Programul a oferit suport și pentru modernizarea operatorului de apă și canalizare din Ungheni. Totodată, UE și PNUD au susținut crearea la Cahul a unei noi întreprinderi responsabile de gestionarea deșeurilor, domeniului public și spațiilor verzi – „Servcom Sud”.