În scopul protejării și prevenirii incidentelor neplăcute cu implicarea copiilor, angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni desfășoară în perioada estivală operațiunea „GRIJA”.
Campania se desfășoară pe tot parcursul verii, iar oamenii legii urmăresc prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, a traumatismului în rândul copiilor, a infracţiunilor comise împotriva lor, dar și asigurarea securităţii lor în perioada vacanţei de vară.
Ruslan Grecu, șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ungheni, menționează că echipele de patrulare desfășoară razii atât în municipiu cât și în raion în special în instituţiile de agrement şi locurile de concentrare a minorilor pe timp de noapte, cu scopul depistării copiilor aflaţi fără supravegherea părinţilor. În acest context, recomandă părinţilor să-și supravegheze în permanenţă copiii pentru a evita cazurile de dispariţii, accidente de circulaţie și vătămări corporale din neatenţie. „Părinții ar trebui să acorde o deosebită atenție și în timpul scăldatului. Noi am instalat la fiecare din cele 65 de bazine acvatice panouri de avertizare, însă părinții sunt cei care ar trebui să-i monitorizeze” a adăugat acesta venind și cu câteva recomandări: se interzice scăldatul pe timp de noapte, în stare de ebrietate, plonjarea de pe debarcadere, poduri și alte construcții, depășirea nivelului de apă de până la brâu, dacă nu pot înota, precum și utilizarea saltelelor cu aer pentru a se scălda după pistele de interzicere. Se recomandă scăldatul doar în locuri special amenajate, pentru că într-un bazin necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre iar în râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri – situaţii ce pot provoca traume, accidente şi chiar moartea a conchis Ruslan Grecu.
Potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Ungheni, Igor Vrănescu datorită acestor operațiuni minorii conștientizează riscurile la care se expun și consecințele acestora, motiv pentru care, în urma campaniilor de informare, se observă o educare mai bună atât a copiilor, cât și a părinților, fapt ce poate fi demonstrat prin lipsa cazurilor ieșite din comun, dar și prin scăderea numărului de infracțiuni și încălcări comise de către minori sau în care ar fi implicați aceștia.