ONG-urile care promovează drepturile femeilor și egalitatea de gen cheamă autoritățile să adopte o lege care să prevadă sancționarea discursului de ură și instigarea la discriminare în spațiul public. Partidelor politice li se solicită să elaboreze un cod de conduită intern prin care să fie interzis și sancționat acest tip de discurs. Solicitările sunt formulate în contextul în care în 2019 femeile au devenit tot mai des ținta discursului de ură și al mesajelor sexiste, mai ales în campaniile electorale.
Într-o conferință de presă la IPN, Nina Lozinschi, secretară generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, recomandă Comisiei Electorale Centrale să introducă fenomenul violenței în alegeri în programele de instruire și monitorizare. „Organizațiile de femei ale partidelor politice pot avea un rol fundamental în combaterea acestui fenomen, dar aici trebuie să fie o muncă de solidarizare. E nevoie de un mecanism de sancționare din partea partidelor politice și instituțiilor responsabile”, a menționat Nina Lozinschi.
Irina Corobcenco, manager programe educaționale în cadrul Asociației Promo-LEX, organizație membră a Platformei pentru Egalitate de Gen, consideră că și instituțiile media trebuie să dezvolte ghiduri care să fie utilizate de jurnaliști pentru combaterea discursului de ură.
Potrivit Platformei pentru Egalitate de Gen, în campaniile electorale pentru alegerile din 2019, 52% dintre femeile candidate au fost supuse unui act de violență și doar 15% au reclamat acest fenomen. Informația a fost prezentată în contextul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
În 2018, Comisia Europeană împotriva rasismului și intoleranței a menționat că prejudecățile față de grupurile sociale, inclusiv femeile, perpetuează ura în spațiul public. Iar lipsa de reacții din partea autorităților publice, mecanismele ineficiente de sancționare a acestui tip de discurs, dar și legislația imperfectă fac ca acest discurs să crească în intensitate.