Susținerea financiară pe care o oferă Uniunea Europeană (UE) ONG-urilor din Republica Moldova le-a ajutat pe acestea să treacă mai ușor peste criza pandemică începută în luna martie. Multe dintre acestea au reușit să asigure prestarea serviciilor cetățenilor în regim normal sau adaptată pe online, dar și să asigure echipament de protecție angajaților. Subiectul ajutorului UE către ONG-uri pe timpul pandemiei a fost discutat în cadrul EU Talks: Răspunsul UE la criza provocată de COVID-19, transmite IPN.
Potrivit ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, UE susține și va continua susținerea ONG-urilor și dezvoltării locale. Potrivit oficialului, este necesară creșterea capacității societății civile în zone specializate precum: finanțele publice, anumite aspecte ce ține de implementarea Acordului de Liber Schimb, reforma poliției și altele. UE își propune să acționeze pe termen lung și ca procesul complicat de finanțare să contribuie la creșterea capacităților administrative de conducere, gestiune financiară pentru ONG-uri, inclusiv a capacității de gestionare a granturilor mici.
Pentru a susține societatea civilă Delegația UE a lansat mai multe mecanisme, inclusiv instrumentul pentru democrație și drepturile omului, cu o valoare de 1,7 milioane de euro, dar și instrumentul facilității pentru societatea civilă și autorităților locale cu o valoare de trei milioane de euro. Societatea civilă din Republica Moldova poate beneficia și de finanțarea care este acordată direct de către Comisia Europeană țărilor Parteneriatului Estic. În curând vor fi lansate apeluri de propuneri pentru organizațiile la nivel local. Pentru a contracara efectele pandemiei în țările Parteneriatului Estic, atât pe plan social, cât și economic, Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri care are drept scop susținerea societății civile la nivel local, care ar putea beneficia de 2,5 milioane de euro.
Natalia Postolachi, directoarea executivă a Casmed Bălți, prestator de servicii de îngrijiri sociale și medicale la domiciliu, a spus că la începutul pandemiei s-a gândit să sisteze activitatea organizației, iar angajații să stea acasă de teama de a nu se contamina, în contextul în care serviciile sunt prestate în teren. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Organizația s-a orientat spre menținerea accesului la servicii, prevenirea infectării personalului și a beneficiarilor, pe atragerea de resurse financiare noi, da și pe monitorizarea constantă a situației în teren. Natalia Postolachi spune că suportul esențial al donatorilor i-a ajutat să se mențină activitatea constantă și să protejeze personalul de îmbolnăvire. În același timp, echipa mobilă a fost nevoită să-și mute activitatea pe online, prin telefon și aplicații pe internet.
Ina Vutcariov, reprezentanta Asociației Inițiativa Pozitivă, a menționat că în perioada pandemiei s-a muncit destul de eficient. Peste o mie de oameni HIV pozitivi au putut să-și continue tratamentul, dintre care peste 100 sunt migranți. Au fost oferite servicii vitale pentru consumatorii de droguri, a continuat programul de reabilitare în comunitatea terapeutică din penitenciar. „S-a încercat trecerea majorității activităților de asistență psihologică pe online. Angajații au fost împărțiți pe echipe pentru a nu interacționa. Am primit un grant semnificativ prin intermediul Fundației Est Europene pentru a implementa businessul social, extrem de important chiar și în perioada pandemică”, a spus ea.
Potrivit Cristinei Bobîrcă, reprezentanta Asociației Presei Independente, proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este destinat în special oamenilor din comunități pentru a fi mai activi și de a beneficia de resurse publice de calitate. Proiectul este finanțat de Delegația Uniunii Europene, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu OSC-urile regionale. În cadrul proiectului, se implementează un program complex de granturi locale pe domeniul media și comunicare. Ea spune că au fost deja selectate un șir de ONG-uri de media, precum și partenerii lor, care sun instituții media din regiuni care vor realiza materiale, emisiuni despre cum s-au descurcat autoritățile, reprezentanții businessului, instituțiile din educație pe perioada pandemiei etc. Urmează o a doua solicitare de proiecte care va fi lansată în curând, una din componente fiind depășirea situației epidemiei.
Marina Albu, președinta rețelei naționale LEADER, a declarat că proiectul se implementează în Republica Moldova din anul 2016, cu suportul UE. În 2017-2019, grupurile de inițiativă locală au susținut implementarea a circa 400 de proiecte, iar în 2020 se preconizează cofinanțarea a aproximativ 400 de micro-proiecte.