Fiecare om poartă o cruce a lui, la propriu şi la figurat. Însă nu întotdeauna, atunci când vine vorba de sensul material al crucii, se cunoaşte rostul ei. Mulţi o consideră un accesoriu, asociat unei bijuterii din aur, argint sau lemn. Multora le place forma, dimensiunea sau valoarea materială, fără să pătrundă în semnificaţia profundă a acesteia.
Crucea apare drept simbol creştin pe la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea. Este unul dintre simbolurile cele mai răspândite şi în acelaşi timp printre cele mai vechi. El se găseşte scrijelit chiar şi în peşterile preistorice din perioada epocii de piatră. În sens spiritual, crucea reprezintă „chinul moral“, care vorbeşte de dogma creştină a ispăşirii.
Satul Zazulenii Noi este unul din multele localități ale raionului Ungheni pe al cărui teritoriu nu funcționează nici școală, nici bibliotecă publică, nici cămin cultural, dar nici lăcaș sfânt pentru educație intelectuală și spirituală.
Cei maturi, însă cu puterile proprii, se străduiesc să organizeze evenimente și activități de suflet, printre care se numără înălțarea și sfințirea unei răstigniri în mijlocul satului.
Acest lucru a fost posibil cu susținerea Parohului bisericii din Negurenii Vechi, Dumitru Mișcari și cu implicarea enoriașilor satului Zazulenii Noi.
Potrivit locuitorilor acestui sat, pe lângă alte necesități materiale, sufletul are nevoie și de liniște, meditație, îmbogățire culturală, iar acest crucifix ce reprezintă biserica satului, înălțat la răspântia de drum a acestei localități pierdute între dealuri îi va ocroti pe enoriași și îi va ajuta să se dezvolte și să aibă un trai mai bun prin credință și speranță.
Oamenii satului îi aduc mulțumiri parohului Dumitru Mișcari, așteptându-l să fie alături de ei de fiecare dată când timpul o va cere.