Indiferența adulților, discriminarea și bullyingul duc la traume psihologice, stări depresive și instabilitate emoțională la copii. Toate acestea au urmări grave, printre care și suicidul în rândul minorilor. Obligația adulților este să reacționeze, să facă tot posibilul pentru a preveni astfel de manifestări. Toți sunt egali și nimeni nu are dreptul de a învinui, blama, marginaliza, manifesta agresivitate, indiferent de orice criteriu. Este mesajul avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care s-a autosesizat în baza informațiilor despre cazurile de suicid în rândul minorilor mediatizate în presă în ultimele zile, transmite IPN.
Ombudsmanul îndeamnă toți actorii care trebuie să vegheze asupra siguranței, dezvoltării în condiții prietenoase și a stării de bine a copiilor să atragă atenție sporită comportamentului și stării emoționale a acestora, să identifice din timp problemele cu care se confruntă pentru a interveni atunci când copiii au nevoie de ajutorul adulților.
Copiii sunt vulnerabili la evenimentele care se produc în ultima perioadă, modul în care percep informațiile despre acestea, la reacția adulților și semenilor referitor la modul lor de a fi, opțiunile pe care le au, menționează poporului pentru drepturile copilului. Maia Bănărescu îndeamnă autoritățile, părinții, reprezentanții legali, pedagogii și alți specialiști care interacționează cu minorii să fie atenți la starea emoțională a copiilor și să vină cu tot suportul necesar pentru a asigura interesul superior al copilului.
Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani și rămâne a fi una dintre principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor cu vârsta de 10-19 ani, chiar dacă acest fenomen are o tendință de descreștere în ultimii ani, de la 25 cazuri în 2016, la 14 cazuri în 2020.
Ieri un adolescent a murit în urma unei căderi de la etajul 22 al unui bloc de pe bulevardul Moscovei. Semne de moarte violenta nu au fost observate, dar niciun un bilet de adio nu a fost găsit. Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului GENDERDOC-M, Angelica Frolov, a venit cu mesaj pe pagina sa de Facebook, scriind că adolescenta trans care s-a sinucis a fost supusă bullyingului și violenței din partea colegilor.