Avocatul poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile, prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea în lanț a tarifelor la resursele energetice și utilități, majorarea prețurilor la produse alimentare, și nu numai, pentru a nu admite aprofundarea sărăciei și excluziunii sociale a acestor categorii de persoane, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, ombudsmanul precizează că mecanismul compensatoriu prevăzut de Legea privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului este binevenit. Însă legea respectivă nu acoperă necesitățile categoriilor de persoane cu venituri mici.
„Constituția Republicii Moldova, în articolul 47, stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și a familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale”, se arată într-un comunicat de presă.
Avocatul poporului precizează că rata sărăciei absolute în Republica Moldova rămâne a fi înaltă (25% în 2019), iar aproximativ 11% din populație se află sub pragul sărăciei extreme. Trezește îngrijorare calitatea vieții familiilor cu mulți copii, a familiilor monoparentale sau/ și a familiilor în care sunt copii cu dizabilități, în contextul creșterii tarifelor la utilități și preșurilor la produsele de consum.
„Deși majorate, valoarea prestațiilor sociale, în mare parte, nu acoperă minimul de existență, care, deși este anual revizuit, nu ține cont de nevoile reale ale populației după categorii de vârstă și necesitățile specifice ale acestora, statut social și alte criterii”. De sărăcie extremă suferă majoritatea persoanelor cu dizabilități și beneficiari ai alocațiilor sociale, atenționează ombudsmanul.