Todireșteanca e prima moldoveancă care își face studiile de masterat la Bush School of Government and Public Service, a făcut în timpul acestor circumstanțe unice de pandemie două mastere pe două continente – Europa și America de Nord: unul în România, la Academia de Studii Economice din București, și unul din SUA, la Universitatea Texas A&M, Școala de Guvernare și Serviciu Public Bush. Mai mult decât atât, Olga a absolvit programul de master din România în SUA din cauza coronavirusului.
„Îmi este dor de familie, urma să îi revăd în mai, dar nu a fost să fie”
Plănuiam să mă întorc acasă, să îmi susțin ultimele examene și disertația în România, iar mai apoi să absolv și să mă reîntorc în SUA pentru anul 2 de master. Din cauza COVID-19, mi-a fost recomandat să rămân în Texas pe timpul vacanței. Exista riscul că dacă plec să nu mă mai pot întoarce în SUA din cauza restricțiilor de călătorie. În plus, era și un risc mare la sănătatea mea și a celor din jur pentru că puteam să iau virusul din aeroporturi. Din aceste motive, am zis că vin acasă numai în situația în care nu mă lăsa să îmi îndeplinesc ultimele criterii pentru absolvire din Texas. Am stat cu emoții 2 luni deoarece nu știam dacă o să pot susține online examenele și disertația din România. În cele din urmă mi-a fost confirmat acest lucru, astfel că am putut să rămân liniștită aici. Îmi este dor de familie, urma să îi revăd în mai, dar nu a fost să fie.
Olga a intrat în istoria ambelor instituții universitare
Atunci când am decis să urmez cele 2 mastere de pe două continente în același timp, am simțit că pot face față. Mi-am asumat riscul că o să apară dificultăți și mi-am propus să le rezolv pe toate. Prima barieră a fost respingerea cererii de a înlocui examenele față în față din România cu examene online, susținute de la centrele de testare de la Universitatea Texas A&M. A trebuit să programez în doar trei zile zborul spre România și șederea acolo pe un timp de 2 săptămâni a sesiunii. În plus, trebuia să obțin autorizare de la mai multe instituții pentru a putea părăsi SUA pe parcursul anului academic. Datorită susținerii și ajutorului mai multor prieteni și profesori, am reușit să planific totul. Ca beneficiu pentru tot acest stres, am putut să îmi revăd familia și prietenii și merge la Întâlnirea absolvenților de 10 ani de la Todirești, la care mi-am dorit foarte mult să ajung și s-a întâmplat să fie chiar în acea perioada când aveam examenele în România.
Problema cea mai mare a fost însă apariția neașteptată a acestui virus, care aproape că m-a doborât. Timp de două luni, m-am trezit cu grija că nu o să mai pot absolvi masterul din România. Eram pusă practic să aleg în condiții de incertitudine între cele două mastere. Mă bucur că până la final a fost în regulă și nu a trebuit să renunț la niciunul. A fost un drum dificil, dar frumos și a meritat orice sacrificiu. Sunt prima persoană din istoria universității mele din România care a susținut disertația online din SUA, dar și care a absolvit de aici. Probabil și primul student care a urmat o universitate în SUA paralel cu Academia de Studii Economice din București. De asemenea, sunt și primul membru al familiei care absolvește un master. Mai mult decât atât, este primul program din viața mea pe care am reușit să îl absolv cu media 10,00, atât pentru examenele din sesiune, cât și pentru examenul final de disertație. Mereu am fost doar foarte aproape…
Festivitatea de absolvire a unui master românesc, marcată în SUA
Întrucât nu am putut să mă întorc acasă în această vară din cauza restricțiilor de călătorie și, deoarece am ratat festivitatea mea de absolvire din România, m-am gândit că cea mai bună soluție este să-mi fac pozele de absolvire în campusul Școlii Bush. Consider aceasta o modalitate de a-mi arăta recunoștința pentru tot ajutorul primit, deoarece jumătate din masterul meu românesc l-am finalizat în timp ce am fost la Școala Bush. Experiența unică Fulbright în Texas mi-a lărgit orizonturile și mi-a crescut nivelul de expertiză, ceea ce m-a ajutat să-mi finalizez cu succes examenele de masterat în România. De asemenea, resurse umane și bibliografice ale Școlii Bush m-au ajutat să-mi realizez disertația. Patru profesori de la Școala Bush, un bibliotecar de cercetare și doi studenți m-au ajutat cu feedback și am făcut o parte din cercetările mele la Biblioteca de Științe Politice și Economie din cadrul Centrului de Conferințe Prezidențiale Annenberg și Biblioteca Prezidențială și Muzeul George Bush.”
În plus, am marcat aceasta reușită cu câțiva prieteni care au avut curajul să ne revedem în aceste condiții unice pentru a-mi fi alături în acest moment special.
Lecții învățate
Elevilor/studenților care își doresc din tot sufletul să-și îndeplinească visurile îi sfătui ca să nu vă lăsați opriți de obstacolele vieții, de pandemii sau de spusele altor oameni că sunt imposibile de realizat sau că fără suport financiar imens din partea părinților nu veți reuși vreodată să ajungeți unde doriți. Eu am trecut prin toate astea, dar a contat mai mult să cred în mine și în ceea ce pot face și am reușit. Nimic nu este imposibil atâta timp cât vă doriți acel lucru cu adevărat. Credeți în visurile voastre, îndrăzniți să le urmați și veți vedea că veți reuși, chiar dacă viața vă va pune o mulțime de obstacole pe parcurs.