A trecut deja un an de când s-a deschis Centrul Multifuncțional la Ungheni, amplasat în centrul orașului, strada Națională 21 (fosta clădire a judecătoriei). Cum merg lucrurile și care este procedura pentru beneficiari am aflat de la șeful acestei instituții, Oleg Rusnac.
— Ce servicii prestează la moment centrul?
— Aici sunt prestate servicii publice precum evidența populației și asigurarea cu acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, înregistrarea actelor de stare civilă, înregistrarea de stat a persoanelor juridice, filialelor și reprezentanților acestora, licențierea activității persoanelor juridice în conformitate cu legislația în vigoare și evaluarea bunurilor imobile.
— Câte ghișee sunt amplasate în cadrul centrului și care e orarul de muncă?
— Sunt 20 de ghișee, unde activează 24 de angajați. Centrul prestează circa o mie de servicii din domeniile menționate mai sus. Lucrul cu publicul e de la ora 8.15 până la 16.30 fără pauză de masă, adică colaboratorii iau prânzul pe rând. Dar centrul își încheie activitatea la ora 17.00.
— Cu ce acte trebuie să vină o persoană pentru a beneficia de servicii?
— De exemplu, este suficient doar buletinul de identitate, anume pentru perfectarea pașaportului, în cazul în care acesta s-a pierdut cetățeanul trebuie să prezinte un alt act ce îi confirmă identitatea.
— Din câte cunosc, aici se desfășoară și ceremonia solemnă de înscriere civilă a căsătoriilor. Aceasta nu deranjează celorlalte servicii?
— Chiar deloc nu deranjează. Înscrierea civilă festivă are loc în sala de ceremonie de la etajul 2, la același etaj se află și arhiva, pe când deservirea tuturor cetățenilor se efectuează doar la etajul 1. Până la moment nu am primit nici o reclamație. Oamenii sunt satisfăcuți, totul e transparent. În momentul în care cetățeanul se adresează la noi urmează un proces de înregistrare care e ușor. Fie se apropie de biroul de informație, fie direct de la buton își ia tichetul, care îi asigură rândul pentru ghișeul și serviciul necesar. Mai există și înregistrarea prealabilă care se face la sediul centrului și cea on-line pe site-ul agenției www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.
— Câte persoane zilnic beneficiază de serviciile instituției?
— În perioada estivală avem până la 500 de cetățeni care sunt deserviți. Mai cu seamă a crescut numărul beneficiarilor, care solicită serviciul de eliberarea actelor de identitate, în fond a pașapoartelor. Ca de obicei, cetățeanul înainte de a pleca peste hotare vede că termenul pașaportului e expirat și atunci el solicită serviciul. Dacă oamenii ar fi mai ordonați, ar verifica mai des actele, poate și nu era așa aglomerație în această perioadă.
— Ce succese ați înregistrat în primul an de activitate?
— Consider un succes rezultatul sondajului, realizat de Instituţia Publică „Agenția Servicii Publice”, care a arătat că oamenii sunt mulțumiți de felul cum sunt deserviți. Conform sondajului, nivelul de satisfacție pe raionul Ungheni a fost de 97% în domeniul calității deservirii cetățeanului.
— Cu ce confruntări v-ați întâlnit?
— Până în prezent nu am avut nimic ieșit din comun. Unica confruntare o consider cetățenii, care sunt foarte nerăbdători. Cele mai aglomerate zile sunt marți și miercuri, iar oamenii se adresează marți chiar la prima oră. Ca de obicei, se adună circa 100 de persoane la acea oră, vă imaginați cum este, căci ei cred că dacă au primit tichetul, deja trebuie să fie deserviți, dar noi nu avem pentru fiecare câte un colaborator. La unii este o verificare mai minuțioasă a actelor și respectiv vă dați seama că e nevoie de timp și anume pentru cei, care solicită actele părinților, de naștere, căsătorie și e clar că cetățeanul dat va fi deservit timp de o oră, în dependență de numărul de documente solicitate.
— Acum, dacă serviciile sunt amplasate în centrul orașului, cât de mult s-au schimbat lucrurile?
— În comparație cu locul amplasării din trecut, e mai bine, deoarece cât de cât oamenii sunt mai liniștiți, s-au deprins deja, și-au luat tichetul și așteaptă rândul. Iar rândul e rand, căci totul se monitorizează, nici vorbă de sunete sau cumătrism, coruperea colaboratorilor, aceste chestii sunt excluse. Cetățeanul știe din start că nu i se cere alte acte, dacă nu are schimbări în datele personale la perfectarea actelor de identitate. A venit cu buletinul de identitate și își perfectează actele de care are nevoie. S-a exclus așa-numitul serviciu de curierat, adică în trecut omul era ca un curier între instituțiile statului, se făcea interpelarea, adică „mergi și-mi adă lista, du-te la starea civilă sau la cadastru”, acum e mai ușor.
— Cum reacționați la persoanele care vin cu actele cu termen expirat de ani de zile?
— Recent am avut un caz. Cetățeanul a venit cu buletinul expirat de 4 ani. L-a ținut omul în dulap până în prezent. Când s-a pomenit că trebuie să întocmească un act la notar, adică un contract de vânzare-cumpărare, doar atunci dânsul s-a prezentat pentru a-l perfecta. Cred că mai sunt asemenea persoane, iar prin intermediul ziarului „Unghiul” doresc să îndemn cetățenii să-și perfecteze actele la timp. Sunt sigur că astfel nu vor exista așa aglomerație și neînțelegeri.
— Care este termenul pentru perfectarea actelor și cum se organizează munca pentru ca toți cetățenii sa fie deserviți concomitent?
— Serviciile în termen de 24 ore, 5, 15 și 30 de zile se prestează de la ora 8.00 până la 10.00, iar cândva toți colaboratorii îi deserveau pe oamenii care depuneau cerere pentru 24 de ore, iar ceilalți erau în așteptare. Însă acum, la începutul zilei, fiecărui colaborator i se repartizează profilul cu setul de roluri și respectiv 2 dintre aceștia deservesc cetățenii înregistrați pentru perfectarea actelor in termen de 24 de ore, alții 2 – pe cei pentru 5, 15 și 30 de zile, astfel serviciile sunt concomitente pe toate domeniile. Persoanele care doresc viza de domiciliu sau să beneficieze de serviciile pentru starea civilă sunt deservite de alți colaboratori. Ca să înțelegeți mai bine cum funcționează centrul, o să dau un exemplu: în caz că nu mai sunt cetățeni înregistrați pentru a primi pașaportul în 24 de ore colaboratorul nu stă și așteaptă până la ora 10.00, automat deservește următorul cetățean, care solicită perfectarea documentului timp de 5, 15 sau 30 de zile.
— Ce persoane sunt deservite în mod prioritar?
— Persoanele în etate începând cu vârsta de 75 de ani, persoanele cu dizabilități, invalizii de gradul 1, 2, 3, mamele cu copii sugari și părinții cu copii cu vârsta de până la 3 ani în cazul documentării minorului. Ei se adresează la biroul de informație și li se eliberează un tichet aparte, adică pentru a fi deserviți în mod prioritar.