În 2021 angajații Oficiului Teritorial (OT) al Cancelariei de Stat Ungheni au verificat legitimitatea a 7410 acte emise de către administrațiile publice locale de nivel I și II din raionul Ungheni. Dintre care, 2161sunt decizii și 5249 – dispoziții. Drept urmare, 14 (decizii și dispoziții) acte administrative au fost notificate de către OT Ungheni. Dintre acestea, 13 au fost satisfăcute.
În 2021 angajații Oficiului Teritorial (OT) al Cancelariei de Stat Ungheni au verificat legitimitatea a 7410 acte emise de către administrațiile publice locale de nivel I și II din raionul Ungheni. Dintre care, 2161sunt decizii și 5249 – dispoziții. Drept urmare, 14 (decizii și dispoziții) acte administrative au fost notificate de către OT Ungheni. Dintre acestea, 13 au fost satisfăcute.
Ca rezultat, al nesatisfacerii notificării emise de către OT Ungheni al Cancelariei de Stat în cazul celui de-al treisprezecelea act a fost înaintată acțiune în Instanța de Contencios Administrativ. Peste 700 de acte, mai exact 784, au fost rectificate pentru erori neînsemnate.
Derogări de la legislație pe domenii:Gestionarea patrimoniului public-1;Buget și finanțe – 1; Administrație publică locală (ex:încălcarea procedurii, competenței în procesul emiterii unui act; modului de organizare activității APL și a instituțiilor subordonate ș.a.) – 9; Alte domenii (muncii; funciar ș.a.) – 3.
Precizăm că atribuţiile oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat sunt foarte largi. Andrei Grițco, șeful OT Ungheni, ni le-a menționat pe cele mai importante. Prima este Coordonarea serviciilor publice desconcentrate ale ministerelor şi ale altor autorităţi administrative centrale. „În acest scop noi facem planuri comune de activitate cu serviciile desconcentrate și se constituie Colegii consultative care au loc lunar şi unde abordăm diferite subiecte şi încercăm să promovăm şi să implementăm politica centrală la nivel local” mai specifică Andrei Grițco.
O altă arie de activitate a OT Ungheni este Monitorizarea modului de conlucrare dintre APL, instituţii publice şi serviciile desconcentrate pentru soluţionarea problemelor în teritoriu. Aici șeful de la OT Ungheni ne punctează că rolul Oficiului este de semnalare şi identificare a divergenţelor care apar între serviciile desconcentrate şi autorităţile publice locale şi nu doar identificarea lor cât şi a soluţiilor pentru aceste probleme.
Cea mai cunoscut atribuție este Controlul obligatoriu sub aspectul legalităţii a actelor administrative emise de autorităţi. „Oficiul Teritorial poate să notifice actele care nu corespund cerinţelor legale, poate să înainteze cerere de chemare în judecată în instanţa de contencios administrativ” ne specifică Andrei Grițco.
Un punct la fel de important e acordarea asistenţei membrilor Guvernului când vin în teritoriu, pentru că angajații sunt cei care cunosc cel mai bine situaţia din raion.
Când APL se poate adresa la OT Ungheni
Sunt foarte multe cazuri când APL este în proces de elaborare a unor acte şi pentru că în cele mai multe primării lipsesc specialişti şi se confruntă cu anumite dificultăţi, atunci vin pentru asistenţă şi consultanţă la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat.
Când un cetăţean se poate adresa la OT Ungheni
Cetăţeanul simplu se poate adresa pentru a verifica legitimitatea dispoziţiilor şi deciziilor luate de către autorităţile publice locale sau a ne semnala că serviciile desconcentrate nu îşi fac treaba. Noi analizăm minuţios fiecare caz şi dacă depistăm că există vreo încălcare intervenim şi totul se face în cadri legali.
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a fost reorganizată în Aparatul Guvernului Republicii Moldova. Sarcina de bază a Aparatului Guvernului era asigurarea organizării activității Guvernului, prezentarea materialelor analitice și informaționale, pregătirea proiectelor de hotărâri, ordonanțe și dispoziții, precum și verificarea executării lor. În conformitate cu Legea nr.21-XVIII din 18 septembrie 2009 pentru modificarea Legii nr.64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, la 6 noiembrie 2009 Guvernul aprobă Regulamentul privind organizarea și funcționarea Cancelariei de Stat (Hotărârea Guvernului nr.657 din 6 noiembrie 2009).
Şeful oficiului este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi deţine funcţie de demnitate publică şi sunt numiţi prin Hotărâre de Guvern. Chiar dacă aflarea în funcţie a şefului şi a adjuncţilor este condiţionată de fidelitatea faţă de Guvern şi atunci când un Guvern pleacă atunci pleacă şi conducerea Oficiului Teritorial, Andrei Grițco ne asigură că ei vor fi echidistanți în activitate indiferent de coloratura politică a celor care se află la conducerea unităților administrative.
În cadrul OT Ungheni activează conform organigramei șeful, Andrei Grițco, doi adjuncți, Dan Negel, responsabil de raionul Nisporeni și Tatiana Rotari, responsabilă de raionul Călărăși. Aceștia au fost numiți în funcție în august 2021.