Lunile mai-iulie 2015 în orașul Ungheni au fost fierbinți și la propriu și la figurat. După mai mulți ani de repaus, în toate cartierele au avut loc lucrări de reparație în variantă albă a drumurilor locale. Unii locuitori au asociat acest eveniment important cu alegerile locale, iar opoziția a învinuit conducerea precedentă, deja și actuală, de folosirea resurselor administrative pentru „cumpărarea” alegătorului. Un lucru este evident: în oraș au fost reparate în anul trecut în variantă albă circa 32 de kilometri de drum. În total s-au cheltuit 13 mln. lei, o parte fiind alocări de la bugetul de stat și bugetul local. Lucrările în variantă albă au fost efectuate pe circa 130 de străzi din cele 169 existente în oraș. Pentru a acoperi suma necesară din bugetul local, Consiliul Orășenesc a luat atunci decizia de a contracta un credit bancar de circa 6 mln. lei.
S-ar părea că e un subiect consumat, mai ales că în urma verificării calității drumurilor, efectuată în luna septembrie, responsabilii au dat o notă satisfăcătoare lucrărilor de reparație. Totuși, cât de eficiente au fost acestea și dacă s-a meritat cheltuirea unei sume fabuloase pentru drumuri în variantă albă, perioada de garanție a cărora fiind maxim jumătate de an?
Potrivit lui Alexandru Ambros, primarul orașului, decizia de a începe reparația mai multor străzi a avut ca bază cererile parvenite de la locuitori din diferite zone ale orașului. O bună parte din străzi chiar erau impracticabile, aici ne referim și la străzile Luceafărul, Caragiale, Gărdiești, Fântânilor ș. a. Edilul este de părerea că s-a efectuat un volum de muncă enorm, banii au fost cheltuiți eficient, argumentând aceasta prin următorul exemplu.
Segmentul de drum de pe strada Romană, intersecția Decebal și Alexandru cel Bun, care are numai 400 de metri, a necesitat pentru asfaltare circa 8 mln. lei. „Trebuia să alegem: ori construiam 1 kilometru de drum asfaltat, ori 32 de kilometri în variantă albă, să oferim oamenilor posibilitatea să ajungă la locul lor de muncă sau școală”, spune primarul.
Facem o mică excursie prin oraș după ploaie. Starea străzilor în variantă albă nici pe departe nu este una ideală. O parte a străzii Bălteni e plină cu gropi cu apă din lipsa unui sistem de scurgere a apelor pluviale, iar de pe altele pietrișul a fost dus la vale. Locuitorii străzii Mihai Viteazul după fiecare ploaie semnalează astfel de cazuri. O situație identică este și pe străzile Mărțișor, Fântânilor, Cupcea.
Viceprimarul Cristofor Codreanu spune că pentru a oferi durabilitate acestui proiect trebuie să fie executate lucrări de reprofilare. Potrivit lui, ultima reprofilare a fost făcută la sfârșitul verii de către agenții economici desemnați câștigători: SA „Magistrala”, ÎM ”NGG Construct” SRL, SRL „Dortehtrans”, SRL „Cons-Viand”, SRL „Javelin N. A.”.
Vasile Bodrug, șef sector Ungheni, SA „Drumuri- Strășeni”, concretizează că aceasta este puțin, iar lucrări de reprofilare la un drum în variantă albă, mai ales la unul frecvent circulat, trebuie efectuate după fiecare ploaie abundentă. Aceasta a confirmat și viceprimarul, care a enunțat că următoarea reprofilare este planificată pentru lunile martie-aprilie și septembrie-octombrie 2017. Dar nimic nu a spus despre lucrări efectuate după fiecare ploaie. În bugetul local, mai ales la sfârșit de an, nu sunt prevăzute astfel de cheltuieli.
Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.