„Crizele recente evidențiază necesitatea ca băncile centrale să fie agile și să reacționeze la circumstanțele în schimbare rapidă pentru a contribui la asigurarea stabilității sistemului financiar. A devenit evident că cercetarea instrumentelor de monitorizare avansate va fi esențială în consolidarea rezistenței sectorului bancar la șocurile interne și cele externe”. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și a fost făcută în cadrul celei de-a 8-a Conferințe de cercetare consacrată împlinirii a 30 de ani de independență monetară a Republicii Macedonia de Nord. Evenimentul a fost organizat de banca centrală a acestei țări, împreună cu Banca Europeană de Investiții, la Skopje, transmite IPN.
Genericul conferinței a fost: „Edificarea rezilienței pe timp de criză: rolul politicilor”. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, forumul a avut drept scop să încurajeze abordarea bazată pe cercetare în activitatea băncilor centrale. Evenimentul a reunit reprezentanți ai băncilor centrale, ai instituțiilor de cercetare și academice, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale din regiune și din Uniunea Europeană.
În contextul revenirii globale în urma pandemiei și al creșterii riscurilor geopolitice, evenimentul s-a axat pe impactul asupra piețelor emergente și pe mixul de politici adecvate referitoare la mediul în schimbare. Discuțiile au abordat mai multe teme, cum ar fi accesul sectorului privat la finanțare, potențialul de creștere economică, stabilitatea financiară și noile provocări la care se expun băncile centrale în perioada postpandemică, lecțiile de pe urma crizei și eventuale îmbunătățiri în reglementare și instrumentele de monitorizare pentru fortificarea ulterioară a sectorului bancar.