Top 10 locații de vizitat în raionul Ungheni
Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni, Masa lui Petru I de la Semeni , dar și Aleea de Castani se numără printre obiectivele turistice, care pot cuceri orice oaspete venit în raionul Ungheni. Mai multe detalii despre acestea dar și despre alte obiective turistice aflați în articolul ce urmează.
„Casa albă din Ungheni” – A fost construită pe la 1975, de către administrația sovhozului„Prut”, care la acea vreme era considerat milionar. Acesta era condus de un „erou al muncii socialiste” – Iacob Ciachir. O căsuță modestă pentru vremurile noastre, inundată de verdeață, mai păstrează urmele acelor vremuri demult apuse. Câteva trepte care abia de mai rezistă timpului ne „teleportează” într-un alt veac. Deschidem ușa de la intrare și nimerim într-un hol cu urme ale luxului anilor 80 ai secolului trecut. Razele soarelui, jucăușe, pătrund prin geamurile înalte, de lemn, dansând vioi pe pereți, pe podea. Lemn, piatră, ceramică – e ceea ce domnește în această clădire. Pe aici a fost cândva însuși secretarul general al partidului comunist din fosta Uniune Sovietică, Leonid Brejnev. Pe aici a trecut și un alt activist comunist – dictatorul Kim Ir-sen, cel ce a condus Coreea de Nord timp de 46 de ani. A poposit la „Casa albă” din Ungheni și Alexei Kosîghin, prim-ministru al URSS din 1964 până în 1980, și Ion Iliescu, președinte al României în perioadele 1990-1996 și 2000-2004.
„Monumentul cneazului Grigorii Potiomkin” – Monumentul a fost construit în anul 1792 de contesa Branițkaia, nepoata cneazului și prezenta, în varianta inițială un stâlp de piatră sub forma unei coloane. Mai târziu, când acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat (pe la mijlocul secolului XIX) un obelisc din piatră de calcar cu înălțimea de 13 metri. Alături de obelisc se află o piatră sculptată în formă de scut ce conține inscripția comemorativă vizând semnificația monumentului: ”pe locul acesta a încetat din viață cneazul Grigorii Alexandrovici Potiomkin Tavriceskii”. Monumentul se află la marginea satului Rădenii Vechi, la aproximativ 24 km de orașul Ungheni și este supranumit de localnici „Stâlpul lui Sfetlici” sau „Stâlpul lui Potiomkin” iar de istorici – „monumentul lui Potiomkin din Taurida”
„Aleea de castani” – Una dintre cele mai mari alei de castani din Europa. Cei două mii de castani, care se întind de-a lungul orașului sunt o adevărată atracție turistică. Dacă unele orașe din Moldova se mândresc cu râuri și conace boierești, Ungheni s-a ales cu o destinație turistică specială – aleea de castani. Aceasta a fost plantată în anul 1975 și de atunci a devenit o emblemă pentru strada principală a orașului. Cei care vor veni în Ungheni și se vor plimba pe vestita alee vor avea ocazia să vadă cele mai importante clădiri din Ungheni (IMSP Spitalul Raional Ungheni, Substația Medicală Urgentă Ungheni, Direcția regională VEST a Poliției de Frontieră, Inspectoratul de Poliție Ungheni, Procuratura, SIS, Centrul Multifuncțional, Scuarul „Grigore Vieru”, Palatul Justiției, Primăria etc.), dar și sculpturi, realizate în cadrul Taberelor Internaționale de Sculptură.
„Catedrala „Sf. Alexandru Nevski” din Ungheni” – a fost construită în anul 1903 în centrul orașului. Proiectul catedralei a fost conceput de arhitectul rus Alexandru Bernardazzi. Pe locul înălțării catedralei, în anul 1877, în fața armatei ruse a fost citit manifestul imperial despre declararea războiului Imperiului Otoman. În perioada sovietică în incinta catedralei a fost muzeu și chiar sală de sport. Biserica și-a reluat activitatea în anul 1991, după ce a fost reparată și sfințită de un sobor de 12 preoți.
„Masa lui Petru I” – se află în satul Semeni, comuna Zagarancea, unde secole în urmă se presupune că s-au întâlnit domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir cu țarul rus Petru I. Aici a fost săpată o masă la care au stat și au cinstit boierii. Localnicii îi zic „Zamkă”. Masa lui Petru I se află la 10 km de orașul Ungheni, mai exact în satul Semeni. Ziarul „Unghiul” a publicat un amplu material despre istoria această construcție mai neobișnuită „Zamka din Semeni, legendă sau istorie…”, autoare Dorina Molea. Indiferent dacă acolo s-au întâlnit cele două mari personalități istorice locul merită de vizitat.
„Movila Măgurii” – Movila Măgurii se află în raionul Ungheni, pe moșia satului Țâghira, comuna Negurenii Vechi. Dealul este renumit datorită înălțimii sale. E al doilea din țară cel mai înalt, după cel din Bălănești. În timpuri străvechi locuitorii din apropiere organizau aici sărbători sau ritualuri religioase.
Movila Măgurii se vede la zeci de kilometri și este asemeni unui munte la intersecția raioanelor Ungheni, Fălești și Sângerei. Nu întâmplător, strămoșii au numit-o Măgura, ceea ce înseamnă deal mare, izolat. În anul 1995, aici au fost făcute săpături arheologice de către savantul Veaceslav Bicbaev. S-a descoperit atunci o așezare a strămoșilor noștri care au locuit pe teritoriul țării noastre cu sute de ani în urmă. Una dintre legendele locului spune că în interiorul movilei, turcii au ascuns comori valoroase. Curios este faptul că în anii 60 – 80 în vârful Măguri se afla o piramidă, care a fost apoi înlocuită cu o cruce de piatră.
Drumul spre Movila Măgurii este unul plin cu peripeții, acest fapt, însă nu-i sperie pe turiști. În luna lui cuptor aici se organizează festivalul „În ospeție la Movila Măgurii”, iar oamenii din cele 3 raioane (Fălești, Sângerei și Ungheni), cât și oaspeți veniți la festival încing o horă imensă în jurul acesteia.
„Biserica „Sf. Nicolae” – este cel mai vechi lăcaș bisericesc din orașul Ungheni. Biserica a fost înălțată la sfârșitul sec. XIX pe moșia satului Dănuţeni, astăzi cartier al municipiului Ungheni. Ctitorul principal al acesteia este principele Constantin Moruzzi, descendent al unei influente dinastii fanariote. El a ales cel mai înalt loc pentru construcția bisericii, astfel ca sfântul lăcaș să fie văzut de către toți sătenii, iar urcând pe clopotniță, să vadă Iașul, orașul faţă de care avea un dor etern. Biserica a fost construită în anul 1882 și activează începând cu anul 1887, atunci când a fost sfințită. Arhitectura edificiului impresionează și astăzi, iar planul în formă de cruce și acoperișul cu 9 turle de diferite dimensiuni amintesc de stilul rusesc, în vogă pe atunci.
„Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni” – Aici sunt peste zece mii de exponate, grupate în colecții de arheologie, port popular, scoarțe și covoare, țesături tradiționale, ustensile de uz casnic, numismatică, fotografii, cărți vechi și documente, artă. Unele dintre ele se află în arhiva muzeului, fiind expuse periodic. Muzeul se află în Ungheni, pe strada Nicolae Bălcescu 9, în sediul Palatului de Cultură Ungheni.
Rezervația științifică „Plaiul Fagului” – reprezintă în fond un depozit natural al unui număr substanțial de specii de plante, copaci și animale, care au un regim strict de protecție. Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este o arie protejată amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi, din Republica Moldova. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 ha, reprezentând o zonă cu rol de protecție pentru un ecosistem reprezentativ din punct de vedere silvic. Cele mai răspândite specii de plante arboricole sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul – cca 21 %, carpenul – cca 19 %. Deși are o pondere de numai 5%, fagul este cel mai răspândit anume în această rezervație, comparativ cu restul teritoriu al țării.
„Râul Prut” – este considerat „granița” dintre Republica Moldova și România. Și are o lungime de 8 km pe teritoriul orașului Ungheni, care este cea mai mare localitate din Republica Moldova din calea sa. În perioada interbelică, râul era navigabil până la Ungheni, însă în perioada comunistă navigația pe râu a fost treptat abandonată, cursul nemaifiind întreținut. Principalii afluenți pe partea dreaptă sunt Ceremuș, Bașeu și Jijia (cu afluentul principal Bahlui). Pe râul Prut există o amenajare hidroenergetică (barajul de la Stânca-Costești).