Duminică, 18 august, în Mănoilești s-a desfășurat laboratorul folcloric cu genericul „Dezbrăcatul (despodobitul) miresei”, ce a avut drept scop transpunerea scenică a obiceiurilor de nuntă. Atelierul a avut loc în baza formației folclorice „Busuioc” din Mănoilești, cu participarea specialiștilor din domeniul culturii din raionul Ungheni. Scopul activității a fost dezvoltarea interesului pentru cunoașterea și transmiterea zestrei folclorice tinerii generații, diversificarea repertoriului colectivelor artistice cu obiceiuri și tradiții de nuntă.
Conform agendei, conducătorul formației folclorice „Busuioc”, Gheorghe Gonceariuc a prezentat și demonstrat practic celor prezenți transpunerea scenică a obiceiurilor de nuntă ca la Mănoilești. Despre autenticitatea obiceiurilor nupțiale și care este condiția de bază de transpunerea scenică a lor a vorbit profesorul și maestrul în artă Valentin Chiperi, împreună cu Ion Popov, profesor de cobză și limbă română. Aceștia au interpretat cântece specifice obiceiurilor de nuntă de cândva.
„Acest laborator a fost unul specific și inedit prin faptul că s-a vorbit despre valoarea acestui obicei, transpunerea lui scenică, importanța lui în viața omului, transmiterea lui către tânăra generație. Momentul a fost unic și prin faptul că s-au interpretat cântece specifice localităților din raionul Ungheni, detalii culese cu grijă de specialiștii din domeniul culturii de prin părțile locului. Felicitări organizatorilor și oamenilor frumoși din Mănoilești pentru aceste momente speciale pe care ni le-au oferit și mult succes tuturor în valorificarea adevăratului patrimoniu cultural” a specificat maestrul în arte, Valentin Chiper.
Despre cât de importante sunt elementele de recuzită în transpunerea scenică a obiceiurilor populare a demonstrat în cadrul laboratorul folcloric, Tatiana Babin, specialist principal, Secția Raională de Cultură și Turism Ungheni.
Piese muzicale din cadrul obiceiurilor „Dezbrăcatul (despodobitul) miresei” ca la Todirești au interpretate de Elizaveta Mămăligă, conducătoare artistică a ansamblului „Tudorițele” de la Căminul Cultural Todirești.
„Nunta, cu certitudine, este cea mai spectaculoasă înmănunchere de obiceiuri care tind spre neuitare. Unul din obiceiurile nupţiale este şi „Dezbrăcatul (despodobitul) miresei” aşa cum se obişnueşte a se numi prin majoritatea satelor unghenene şi nu numai, el fiind partea de încheiere a „Mesei Mari”. Spre dimineaţă, mama miresei aşează masa pe care pune faţă de masă pentru sărbători, apoi la fiecare colţ de masă se pune câte o farfurie, o furculiţă şi o lingură. Pe fiecare farfurie se pune câte un ştergar şi o jemnă, ori „pâinea miresei” cum o mai numesc unii, care simbolizează bunăstarea tinerei familii. Tinerii însurăţei sunt aşezaţi pe un singur scaun, pe care este pusă o „modiţă (pernuță)”. Lăutarii încep a cânta „Cântecul Miresei”. Totuşi, dacă momentele rituale sunt respectate aproape în totalitate, apoi în repertoriul muzical apar diferenţe, căci în unele sate unghenene „Cântecul Miresei” era cântat, nu doar de lăutari, dar şi de una sau mai multe tinere neveste. Cântecul Miresei (Todireşti): „Plângi mireasă şi suspină,/ Că întri în casă străină./ Şi te-or mustra făr-de milă”, a relatat Elizaveta Mămăligă.
Activitatea culturală a avut loc la casa și în ograda regretaților familiei Grigore și Iustina Gorincioi, gospodărie care mai poartă autenticul din patrimoniul cultural imaterial al comunei Mănoilești.
De menționat că atelierul folcloric face parte din cadrul proiectului „Nunta cea de altădată” inițiat de Secția Raională de Cultură și Turism Ungheni.