În ultimii ani, din lipsă de mijloace tehnice şi financiare, sute de hectare de terenuri au fost înghiţite de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăţi, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător şi pierderi economice proprietarilor de terenuri.
Dumitru Aparatu, inspector principal la Direcția control geologic și resurse funciare din cadrul Inspectoratului pentru protecția mediului, susține că este greşită părerea unor agricultori, care consideră că procedeul de ardere a resturilor vegetale ar uşura efectuarea aratului. Savanţii ecologişti au demonstrat argumentat faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil în care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.
Un pericol destul de mare prezintă incendierea resturilor vegetale în apropierea pădurilor, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar solda cu o catastrofă ecologică.
Pe această cale, în scopul neadmiterii arderii miriştii, paielor, ierbii uscate din fâşiile forestiere de protecţie şi a altor resturi vegetale Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă oamenii să conștientizeze pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii resturilor vegetale. Totodată aceștia aduc la cunoștință că orice încălcare în acest sens depistată de inspectorii de mediu va fi sancționată.
Specialiștii din cadrul inspectoratului recomandă conducătorilor de unităţi agricole, populaţiei să contribuie la excluderea practicii dăunătoare încorporând rămașițele vegetale în sol pentru a îmbunătăţi cât de puţin fertilitatea acestuia, subliniind că prin această formă s-ar avea doar de câștigat atât ecologic, cât și economic.
Menționăm că de la începutul acestui an, în raionul Ungheni, Direcția Situații Excepționale a intervenit în 198 de cazuri de incendii de vegetație. Dintre acestea 44 în mun. Ungheni, Sculeni-22, Zagarancea-16, Petrești-15, or. Cornești-12, Boghenii Noi-11, Pârlița-8, Mănoilești-7, Bumbăta-6, Buciumeni, s. Cornești și Florițoaia Veche câte 5, cazuri iar în restul localităților câte 1-2 interveninții, a subliniat Valentina Bordeianu, ofițer principal al serviciului prevenție al DSE mun. Ungheni. Pe lângă cazurile înregistrate, au mai fost și altele, unde nu a fost solicitată intervenția pompierilor, focul fiind stins chiar de cetățeni.