Printre cele mai serioase probleme cu care se confruntă persoanele fără adăpost sunt alcoolismul, starea de sănătate proastă și alte circumstanțe. Așa susțin specialiștii din domeniul asistenței sociale și colaboratorii centrelor de plasament din orașul și raionul Ungheni. Ei spun că în comparație cu anii precedenți aceștia pot fi văzuți mai rar în stradă, odată cu posibilitatea de a fi cazați la centrul de plasament din Sculeni.
Dacă cândva unii din oamenii străzii erau economiști, profesori sau tehnicieni, în urma unor circumstanțe nefaste, aceștia au căpătat un alt statut. Este vorba despre acei pe care sărăcia, șomajul sau dependența de alcool i-au transformat în boschetari. De regulă, viața lor este una grea și de scurtă durată.
Cu câțiva ani în urmă unii din aceștia puteau fi întâlniți în cartierul Dănuțeni. Nu toți sunt azi printre cei vii, dar cei care mai trăiesc pot fi văzuți în preajma cimitirelor pentru a ocupa locul mai apoi la masa de pomenire. Andrei era unul din aceștia, care deseori putea fi văzut lângă containerele cu deșeuri menajere scormonind ceva. A fost în viața sa un bun sudor, căutat și întrebat de multă lume. Beția însă l-a făcut să alunece în prăpastie. Sfârșitul i-a fost unul tragic, decedând de beție și malnutriție.
”Este o situație tristă de care nu putem fugi. Viața are legile ei neprevăzute și ne poate arunca diferite surprize. În rezultat, pentru a supraviețui unii dintre ei cerșesc, alții caută prin gunoi. Atunci când îi depistăm îi cazăm în centrul de plasament din Sculeni. Dacă sunt găsiți în stradă fără nici un document, într-o stare deplorabilă, îi luăm și îi ducem acolo. Sunt examinați de medic, li se întocmește un dosar, conform managementului de caz. Pentru asemenea situații sunt prevăzute surse respective. Sunt cazați în special în perioada de iarnă, pentru a nu îngheța în stradă. Cele mai multe cazuri cu oameni ai străzii sunt din orașul Ungheni, dar indiferent de unde provin, aceștia toți sunt luați în plasament”, afirmă șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, Constantin Potlog.
”Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, bunăoară, au fost trei cazuri. Cei cazați la centru sunt din Ungheni, Pârlița și orașul Cornești. Persoana din Cornești are 28 de ani, se adăpostea într-o casă ce nu era încălzită, avea probleme de sănătate, se afla într-o stare destul de gravă”, mai adaugă Potlog.
„Din cele 35 de persoane cazate în prezent la centrul de plasament din Sculeni, 3 sunt oameni ai străzii, iar 32 sunt singuratici, fără adăpost, sau cei cu care copiii lor nu se răspund”, menționează Elena Musteață, specialistă la centrul respectiv .
”Atât cei fără adăpost cât și cei neputincioși sunt acceptați de comisie pentru a fi cazați în perioada rece a anului. Unii se află la noi timp de șase luni, iar în cazurile mai grele aceștia sunt întreținuți și un an, la discreția comisiei”, a adăugat interlocutoarea. Capacitatea Centrului de plasament din Sculeni este de 50 de locuri, dintre care 32 sunt întreținute din sursele bugetare, doar 3 din ele sunt contra plată, mai spune aceasta.
„În raion avem mai multe persoane bătrâne, singuratice sau nevoiașe, însă suma de 5400 de lei este una peste puterile acestora de a o acoperi. Din acest considerent până mai una-alta aici locurile disponibile își așteaptă beneficiarii”, concluzionează Constantin Potlog.