Săptămâna trecută, echipa ziarului „Unghiul” a stat la sfat cu persoanele în etate din comuna Mănoileşti. Deschişi pentru discuţii, locuitorii din cele trei sate ale comunei – Mănoileşti, Vulpeşti şi Rezina – au arătat că se implică activ în viaţa socială a comunităţii şi îşi cunosc drepturile electorale. În prag de alegeri locale generale, care vor avea loc pe data de 14 iunie, dânşii au avut de transmis şi un mesaj către viitorii aleşi locali. Mai jos vă prezentăm unele dintre doleanţele persoanele în etate pentru viitorii pretendenţi la funcţiile de primari, consilieri locali şi raionali.
Petru Arhire, Vulpeşti: „Am să mă duc la votare, pentru că vreau ca în ţară să fie mai bine, pentru ca apoi să pot cere fapte concrete de la cei care au făcut promisiuni. Primarul trebuie să fie un om harnic, un om stimat şi respectat, iar pentru aceasta trebuie să îşi facă treaba bine, mai puţin să vorbească şi mai mult să acţioneze. Încă nu am făcut cunoştinţă cu candidaţii la funcţia de primar, dar sper că vor fi organizate întruniri, unde ei vor veni cu programele lor electorale. Omul de la ţară nu are nevoie de multe – un drum bun, o fântână cu apă potabilă, un ajutor material, iar pentru tineri – locuri de muncă, căci mulți sunt plecați de ani de zile peste hotare, pentru că acasă nu au unde lucra”.
Lidia Andruşca, Mănoileşti: „M-am hotărât şi am să votez pentru un primar harnic, gospodar, care ştie să te asculte şi ştie cum să ne facă viaţa mai bună. În sat probleme sunt multe, dar luate pe rând, cu buna dispoziţie şi susţinerea consilierilor şi a sătenilor se poate multe lucruri bune de realizat. La conducere avem nevoie de oameni care ştiu cum să deschidă orice uşă”.
Elena Dragomir, Rezina: „La ţară viaţa e grea. Locuri de muncă nu sunt, cei trecuţi de 40 de ani nu mai au unde lucra. Eu cred că și legea despre ajutorul social trebuie cumva schimbată. Uitați-vă câtă nedreptate este acum: primesc ajutoare cei care nu au muncit niciodată şi care nici nu doresc să muncească. La conducere trebuie să fie oameni harnici, buni la inimă, atenţi şi grijulii”.
Axenia Burduniuc, Vulpeşti: „Mă mişc cam greu. Am muncit toată viaţă – şi la fermă, şi la rupt frunze de tutun și cred că primar sau consilier trebuie să fie numai cei care știu ce înseamnă munca. De aceea la 14 iunie numaidecât mă voi duce la votare. Îmi este foarte greu să aleg pentru cine să dau votul meu, pentru că nu ştiu să citesc. Dar nu mă pierd: ştiu cine sunt candidaţii, ce doresc să facă, iar atunci când am să iau buletinul de vot voi întreba al câtulea la rând este cel pe care îl voi alege. Număr încet, nu mă grăbesc, apoi pun ştampila. Îmi pare rău că, în ultimul timp, nu votăm pentru un om din popor, dar pentru cineva din partid. Vreau un primar gospodar, unul care să fie alături de oameni. Nu doresc să mi se aducă urna acasă, căci vreau să fiu în acea zi alături de ceilalţi care sunt mai sănătoşi şi mai tineri ca mine”.
Ion Mocanu, Rezina: „S-au promis multe şi cu patru ani în urmă. Poate nu s-au realizat toate, dar unele rezultate sunt. Vrem sau nu vrem, dar la votare trebuie să ne ducem. Chiar dacă suntem dezamăgiţi de cei pe care îi alegem o dată la patru ani, totuşi mai facem un efort şi alegem pe cei care credem că sunt buni pentru sat, comună, raion, ţară. Avem nevoie la conducere de oameni care sunt alături de popor, care cunosc şi se interesează de problemele oamenilor, care ştiu ce înseamnă grija şi stima faţă de cei vârstnici”.
Aglaia Bobeico, Mănoileşti: „Ziua de 14 iunie este o dată însemnată pentru întreaga ţară. În această zi vom alege viitorul comunei pentru patru ani. Avem nevoie de oameni cumsecade. Ne-am cam dezamăgit în ultimii ani de cei pe care i-am votat cu patru ani în urmă. Şi vecinii mei spun că se vor duce la votare. Știu că cei care nu pot merge singuri pot să anunțe comisia electorală și cineva va veni cu urna acasă ca să voteze. Înțelegem bine că de noi depind schimbările care urmează să se întâmple în următorii patru ani”.
Elionora Căniţă, Vulpeşti: „Totdeauna mă duc la votare. Cum să nu îmi piese de viitorul ţării noastre, a satului, a raionului. Cei care nu se duc fac o greşeală foarte mare, căci doar aşa avem posibilitatea să alegem oameni destoinici, care ar scoate ţara şi satele din impas, oameni cinstiţi, pentru că ne-am săturat de hoţi, mincinoşi şi vicleni. Ne pare rău că politicienii ne-au făcut promisiuni frumoase, dar care nu s-au încununat cu rezultate. Le-aş spune şi oamenilor să fie mai activi, căci, din păcate, nouă, moldovenilor, ne cam lipseşte simțul acesta de a fi activi. Trebuie să fim mai curajoși, să cerem, numai astfel îi putem disciplina pe cei cărora le acordăm vot de încredere”.
Elena şi Mihai Lebădă, Rezina: „Vom alege un om gospodar, care ştie şi cunoaşte problemele satului, care va şti să îi unească pe oameni pentru ca să rezolvăm mai multe probleme împreună. Şi în familie, şi cu vecinii discutăm despre ceea ce promit candidaţii. Vrem persoane care să ne audă şi pe noi, cei în vârstă, să ştie să ne poarte de grijă”.
Feodora Guţanu, Vulpeşti: „Nu am fost repetentă niciodată la alegerile locale şi nici cele parlamentare. Cu toată familia ne ducem, pentru că alegem viitorul nostru, poate a fi el vreo dată mai luminos, mai ales pentru copiii şi nepoţii noştri. Aş vrea ca consilierii să fie mai activi, să facă cât mai des adunări cu sătenii, să ia în vedere propunerile lor. Ne dorim o viaţă mai bună pentru copii, dar să nu uite nici de bătrâni. Este o nedreptate la alocarea ajutoarelor sociale, de aceea trebuie să fie schimbată această politică”.
Anastasia Lâsenco, Mănoileşti: „Mă voi duce la votare doar cu credinţă în suflet. Cum să nu mă duc, pentru că şi de mine depinde dacă satul va avea un stăpân bun. Avem nevoie de oameni buni, care ştiu de ce are nevoie fiecare sat şi oraş în parte. Acestea sunt drumuri mai bune, apă şi canalizare, gazificare. Ar fi bine să avem un primar femeie, căci acestea sunt mai grijulii, în schimb un primar bărbat, parcă e mai răzbătător. Cine nu ar fi, om să fie!”.
Această întâlnire a avut loc în cadrul proiectului „Campanie de informare civică şi educaţie electorală pentru alegerile locale 2015”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Consiliul Europei.