Buciumeni. De mai bine de un secol apa ei ajunge în peste 20 de gospodării din localitate. Cel puțin așa ne-au zis actualii locuitori ai acelei părți de sat. Chiar dacă apa nu este potabilă, aceasta i-a scos din impas de multe ori la întreținerea animalelor, dar și la alte treburi casnice, atunci când nu exista încă apeduct.
Potrivit primarului comunei Buciumeni, Filip Petriciuc, de mai mulți ani se dorea ca ea să fie reparată, dar din diverse motive nu se realiza lucrul respectiv. „Anul acesta ne-am unit forțele și am reușit. Majoritatea locuitorilor din această zonă a satului s-a implicat – unii au donat bani, alții au participat la curățirea ei, iar ai treilea – la amenajarea teritoriului”, a specificat primarul. În continuare dânsul a mai adăugat că cetățenii trebuie să aibă grijă de fântâni, pentru că oricând se poate întâmpla ca ceva să cedeze la sistemul actual de aprovizionare cu apă potabilă și atunci unica speranță rămân tot acestea. Petriciuc și-a exprimat doleanța ca lucrurile bune în comună să fie realizate și în continuare.
Fântâna este construită după o metodă străveche, utilizându-se doar piatră și nisip. Tot de la săteni am mai aflat că nici chiar bătrânii satului nu știu cu exactitate de când datează ea. Mihai, un cetățean care s-a implicat activ la reparația ei, ne-a spus că în sat se vorbește că nici bunicii bătrânilor de astăzi nu ar fi știut anul când a fost construită această fântână.