Se știa de pe timpul Uniunii Sovietice că la Ungheni se fac covoare care te țin o viață întreagă. Fabrica se deschisese în anul 1980. În toate gospodăriile din Moldova erau covoare realizate la Ungheni. Erau și în Casa Mare, în camerele copiilor, pe pereți, pe jos, peste tot. Se infrumusețau corturile pentru nunți, se dădeau cadou tinerilor căsătoriți. Se trimiteau cu trenul la Moscova covoare pentru rude. Era trenul covoarelor.
URSS s-a rupt la un moment dat ca un covor turcesc. Fabrica de la Ungheni a trecut prin momente grele. Dar a supraviețuit datorită investițiilor și calității. Astăzi exportă în toată Europa și Asia. Japonezii, căci la ei merg multe covoare, învață și ei de la moldoveni ce înseamnă un covor bun.
La fabrica din Ungheni este o plăcere să observi încordarea oamenilor, munca lor plină de pasiune și covoarele ce ies din mâinile lor. Covoare pentru o viață.
Nota redacției: Ștefan Susai, contactat de noi, ne-a declarat că imaginile din Fabrica de Covoare se vor regăsi într-un volum dedicat Republicii Moldova. Reamintim că cercetătorul și sriitorul a mai publicat cărți, care reflectă cultura țării noastre. În 2019 apare volumul „„Sculeni-Moscova-Amur”. Din vânzarea cărții „Sculeni-Moscova-Amur” li s-au plătit celor 39 de elevi, care au contribuit cu lucrări la realizarea ei, taxa de școlarizare la Școala de Arte Plastice din Sculeni. Un an mai târziu, mai exact în februarie 2020, sub semnătura lui Ștefan Susai este lansată la Cioropcani cartea „Cioropcani 110 – Zestrea satului, Poveștile satului”. Cartea conține istoria satului, care a fost temeinic documentată. Este un capitol aici „Supraviețuitorii satelor”, acolo cititorii vor citi jurnalul scriitorului din anul 2019, despre călătoriile sale prin satele Moldovei, despre lucrul la carte, despre cum a găsit într-o casă cea mai veche poză care e din 1915.
„Se regăsesc multe sate din raionul Ungheni. Nu doar Cioropcani. Dar am păstrat în el o cursivitate din care să reiasă lucrul în sate, viața autorului, întâmplări, drumuri, discuții. Astfel ca cititorul, mai ales peste ani, să poată avea o imagine asupra lumii de azi, asupra satului Cioropcani și a celorlalte menționate”, ne preciza la acel eveniment Ștefan Susai.