Centrul de zi pentru copii și tineri „Casa pentru toţi” din Ungheni, săptămâna trecută, a avut oaspeţi. A fost o zi cu multe activități: discuţii, un master class, vizitarea atelierelor de lucru, informaţii.
La început, cei prezenţi au asistat la activitatea practică „Dezvoltarea creativităţii la copii”, ghidată şi desfăşurată chiar de tinerii centrului. Dânşii au explicat, pas cu pas, cum se confecţionează obiectele din lut, cât durează uscarea şi care sunt procedeele de vopsire a lor. De menţionat că toate obiectele din lut care sunt confecţionate de tineri sunt întărite prin încălzire în cuptor la fabrica de ceramică Ungheni. Argila, la fel, este o donaţie a directoarei fabricii, Albina Burlacenco. Maria Calchei, directoarea centrului, a spus că ocupaţia respectivă este una obişnuită care se desfăşoară zi de zi în atelierul de olărit, creat în rezultatul implementării unui proiect. Paralel, tinerii sunt ocupaţi în activităţile încă a două ateliere – de croitorie şi de preparare a bucatelor. Nelea Patic, conducătoare de cerc, a adăugat că pe parcursul anului tinerii în atelierele protejate au însuşit mai multe procedee pentru dezvoltarea abilităţilor necesare zi de zi
poi, Irina Ciobanu, asistentul social al centrului, a vorbit despre rezultatele campaniei civice „Implică-te şi tu”, care aici se desfășoară tradițional. Agenţi economici, părinţi cu copii, pedagogi şi persoane fizice au răspuns apelului, le-au păşit pragul, fie că au procurat obiecte confecţionate aici, fie că au venit cu donaţii substanţiale.
Maria Calchei asistată de educatoarea Tatiana Grăchilă au abordat o temă foarte importantă pentru părinţi – intervenţia timpurie pentru depistarea problemelor de sănătate la copii. Specialiştii au invitat părinţii, dar şi educatorii de sprijin să le viziteze centrul, căci aici pot beneficia de servicii specializate pentru a interveni în educaţia şi dezvoltarea unui copil, astfel efectele pozitive să fie evidente cât mai repede. Potrivit Tatianei Grăchilă, la centrul de zi sunt deserviţi 23 de copii de vârstă preşcolară, printre care sunt copii cu tulburări de limbaj, dar şi cu elemente de autism.