Fac parte din Asociația Obștească Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova (AO UPRM) și sunt membră a Consiliului UPRM, eu, fiind și Președinta sfatului Cultură.
Pe parcursul anului 2022 am realizat multe activități. Unele mai ușor le-am implementat, altele mai greu, altele – deloc (din diverse motive), iar o bună parte sunt încă în proces de realizare.
Să zic că a fost ușor? Nu, nu a fost ușor. S-a depus efort, timp, energie. Toți ne facem lucrul pe bază de voluntariat, nimeni nu a fost salariat.
Scopul nostru este comun – o viață mai ușoară pentru cei de vârsta a treia și niciodată nu uităm motto-ul președintelui UPRM, Victor Leanca, „Rostul vieții nu constă în numărul anilor trăiți, ci în sufletul consacrat acestor ani”.
În cazul că ne întreabă cineva din semenii noștri și ce ați mai făcut și voi, avem răspunsul și pentru ei – să se alinieze și ei alături de noi și să tragă la acest plug deloc nu ușor.
Suntem ONG, ca multe alte ONG-uri înregistrate în RMoldova, cădem sub incidența Legii 86 din 27 iulie 2020, avem Statut de utilitate Publică cu Nr 1011620009329 din 02 septembrie 2022, suntem cu toate actele în regulă, echipa din Consiliul de Administrație, oameni cu competență, care au avut nume în Republica Moldova, muncind, creând și dăruind tot ce au avut mai bun acestui stat cu numele de Republica Moldova. Însă luând legea 86, articol cu articol, aliniat, cu aliniat, foarte mult ne-am dori sa fie recitit măcar o dată Articolul 5 , aliniat(4), din prezenta lege de factorii cu funcții de decizie – CE SE ÎNDEPLINEȘTE?
În anul ce s-a scurs, conducerea, președintele UPRM, Victor Leanca, și președintele Consiliului de Administrație, Vladimir Lupașcu, au fost primiți aproape de toți la cei la care s-au adresat: Presedenție, Parlament, Ministere. Nouă, ni s-a părut că au fost auziți, rezultate palpabile însă nu prea le simțim.
Noi, pensionarii, din Republica Moldova, suntem mulți, o atenție deosebită se dă natalității, tineretului, cu scopul de a nu pleca din țară și e bine, și, noi susținem, dar dorim și, noi, cei vârstnici să fim luați în calcul. Ne simțim ca o povară a societății, s-a uitat absolut tot, că am muncit o viață, pentru a trăi frumos și anii ce ne-au rămas, ei ar putea fi puțini, puțini de tot și e dureros.
În anul trecut, când s-a început războiul în Ucraina, noi, cei de la UPRM, ne-am mobilizat, am primit în gazdă refugiați, achitându-le serviciile, am oferit plapume calde, lenjerie la punctele de colectare, am hrănit refugiați, le dădeam bani ca să meargă la o biserică sau baie. Au fost mai mult de 30 mii lei, pentru unii nu e mult, dar pentru, noi, pensionarii e foarte mult. Am plantat o alee de nuci, 103 pomi, și acolo cheltuieli, peste 10 mii lei.
Avem contabilă, care anual duce evidența și ea la fel muncește pe bază de voluntariat. Avem cheltuieli și la benzină. Ne deplasăm la filialele UPRM din țară. Noi, UPRM, nu am benificiat nici de un bănuț, nici din extern, nici din intern.
Potențialul nostru este depășit de tineret, ei cunoscând tehnologiile informaționale cu mult mai bine ca noi, nu putem accesa proiecte ca anterior, sunt cerințe, greu de realizat pentru noi.
Acum în cursă suntem puși la egal. Imaginați-vă, să alerge 2km un tânăr de 20 ani și un alt „tânăr”de 70 ani… Un pensionar poate fi în echipa la elaborarea unui proiect, muncește câteva zile, apoi auzi că este intenat în spital, apoi urmează intervenție chirurgicală și alte probleme de sănătate.
Noi, cei de la UPRM, nu avem statut politic, nu suntem filiala unui partid politic, suntem seniori și senioare, în afara ușii fiecare este pe propria răspundere.
La 18 iule 2014, a fost adoptată Legea 2%, în 30 noiembrie2016 adoptat Regulamentul Legii 2%. Aici nu voi deschide nicio paranteză, pentru că doare, doare tare. Doar atât o să vă zic că fiecare angajat are dreptul să direcționeze aceste 2%, la orice ONG, care dorește, de pierdut nu are nimeni. Oricum aceste 2% sunt reținute și se duc în bugetul de stat. Așa că eu vă rog foarte mult până pe 1aprilie 2023, indiferent la ce filială a Inspectoratului Fiscal o să îndepliniți declarația pe venit. Le spuneți angajaților de acolo că direcționați acele 2% către UNIUNEA PENSIONARILOR REPUBLICII MOLDOVA:
Cont bancar MD 81AG000000022511880859
Cod fiscal 1011620009329;
BCMoldova Agroindbank SA;
Codul Bancii AGRNMD2×887.
Vă mulțumesc anticipat!
Semneaza Elena Gîdilica, Consilier, Președinte Cultura UPRM